Ellenségünk, a mesterséges intelligencia

2015. október 17. 9:43

Sean Miller
salon.com
Amit nem ismerünk, attól félünk. A mesterséges intelligencia a legfőbb fenyegetés ma a döntéshozók szerint. De tényleg így van ez?

Divatos dolog manapság a mesterséges intelligenciát szidni és egyfajta mumusként beállítani. Ehhez a hangulatkeltéshez hozzájárul az is, hogy neves tudósok és közszereplők is tücsköt és bogarat mondanak erről a fogalomról, miközben a hétköznapi emberek csak kapkodják a fejüket, hogy mit is gondoljanak róla valójában. Stephen Hawking, Bill Gates és Elon Musk is szeret fellépni az emberiség megmentője és Kasszandra szerepében, hogy figyelmeztessenek jóslataikkal arra, a legnagyobb ellenség a digitális és önállóan gondolkodó, emberhez hasonló tulajdonsággal rendelkező mesterséges elme. Ami eredendően gonosz, ha egyszer "életre kel", akkor leigázza a világot mindenképpen.

Hogy bonyolultabb legyen a helyzet Hollywood filmes fixációja is megerősíti az utca emberét ebben a tévhitben, hiszen elég csak a nyári szezonra visszagondolni. Négy filmben is a gonosz karakterét egy AI testesítette meg (Terminator: Genisys, Bosszúállók: Ultron kora, Ex Machina, Chappie). De emlékezzünk csak, már a nagy kultuszfilmben a 2001 Űrodüsszeiában is egy szociopata számítógép volt a főbűnös.

Segít a mesterséges intelligencia diszkriminációjában a pszichológia tudománya is, hiszen az emberek ösztönösen félnek attól, amit nem értenek és nem ismernek. Nem kell messze mennünk az eklatáns példáért, a jelenlegi migráns helyzet rá a bizonyíték, hogyan tud Európában viselkedni a homo sapiens egy radikálisan más vallású és bőrszínű csoporttal szemben, milyen reakciókat vált ki belőle, ha jól belakott territóriumát fenyegetik azok. 

De a politikusaink sem mentesek az előítéletektől, ha a gépi értelemről van szó. A legutóbbi ENSZ értekezletén is terítékre került a mesterséges intelligencia, mint potenciális fenyegetés (csupa közhelyeket fogalmaztak meg a felébredésével kapcsolatban), hála a fent említett neves tudós-feltaláló-potentát szentháromság médiamunkásságának.

Közben pedig, ha egy kicsit megkapirgáljuk magát a mesterséges intelligencia fogalmát az szétfoszlik a górcsövünk alatt rögvest. Valójában nem is mesterséges és nem is intelligens. Bármely kémikus meg tudja mondani a mesterséges és a természetes egy tudósok által kitalált közös ideológián alapuló megkülönböztetés. A tudományban, mint fogalmat is csak kényszerből vezették be. Az pedig, hogy intelligens is kérdéses, hiszen akkor egy Escheria coli baktériumhoz képest a Watson nevezetű számítógép, amit az IBM fejlesztett ki is csak egy bugyuta elme még manapság. Érdemes tehát egy kicsit tovább kutatni a mesterséges intelligencia témakörében, mielőtt előítéleteket fogalmaznák meg vele szemben. Ez pedig 2015-ben még egy gépi értelmet is megillet talán, akiről azt állítjuk, hogy intelligens (a latin szó a gyűjtögető életmódra utal vissza, amiben az emberiség is leledzett egykoron). Ha az ember istent játszik, akkor nyilván a saját képmására teremti meg a mesterséges változatát is. A digitális "gyermek" pedig tényleg fellázad majd a szülei ellen? Vagy csak túlparázzuk ezt az egész dolgot?

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon szépek Asimov robotikai törvényei. Mármint, hogy a robotok nem okozhatnak kárt az embernek és alá vannak vetve az emberek parancsainak. Már csak az a kérdés, hogy teljesülnek-e majd.

Nem 'öntudatra' ébredésről van szó. Csak olyan helyzettel való szembesülésre, amire korántsem emberi tudata nincs felkészülve.

Hát igen, robotrepülők.
Nem törődnek azzal, kit ölnek meg.
('They don't care who gets killed': Ex-drone pilot turned whistleblower to RT)
[ https://www.rt.com/usa/318942-.. }

Egy volt, egyébként kitűnő humorú egyetemi tanárom mondta azt, hogy "akkor hisz majd a számítógépek intelligenciájában, ha az egyik rá tudja kenni a saját hibáját a másik gépre'....

Az Ex Machina és a Chappie karaktere nem gonosz. A fószer látta egyáltalán a filmeket?

"Divatos dolog manapság "

Nem csak manapság, hanem amióta csak felmerült a téma, azóta viták tárgya.
Egyébként meg szezonok és fazonok keverése az egész cikk.

Evolúciós képességet azért lehet. És akkor...

Na, mondjuk azzal kezdi, hogy felismeri valamilyen hibáját és módosítja az azt okozó programot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés