Új transzplantációs módszer a láthatáron: emberi szervek növesztése sertésekben

2015. október 22. 16:51

Carl Zimmer
The New York Times

George Church, a Hardvard Medical School professzorának forradalmian új "Crisp" alapú módszerével emberi szerveket lehet sertésekben is növeszteni transzplantációs célokra a jövőben.

A géntechnológia egy gyorsabban fejlődik, a legújabb divat a genetikában a Crispr DNS módosító módszer, egy merőben új génmanipulációs metódus. George Church, a Hardvard Medical School professzorának új módszere bombaként robbant a genetikusok és biokémikusok körében. Eddig a Crisp-et csak arra használták, hogy egyetlen gént változtassanak meg vele. Dr. Church új kísérleteiben, melyeket sertés sejtekkel végzett, már 62 gént tud manipulálni egyszerre. A kutatók abban reménykednek, hogy a sertésekben kifejlesztett szerveket emberekbe lehet majd transzplantálni. Az ember és sertés ugyanis nagyon közel állnak egymáshoz genetikailag, így "emberi" szervek is "növeszthetőek" bennük. A transzplantációk mortalitása magas, mivel donort találni nehéz dolog, érdemes csak végigfutni a várólistákat, a legtöbb esetben a páciens már elhalálozott, mire a megfelelő szerv rendelkezésre állna. 

 
Dr. Church forradalmi metódusa azért is izgalmas, mert a módszer felveti azt a lehetőséget, hogy emberi alany génjeit is lehet majd ezzel a módszerrel (egyszerre többet is) megváltoztatni, így öröklött betegségeket lehetne eleve kiküszöbölni. Igaz, a módszer kritikusai óva intenek a túlzott optimizmustól: ami az állatkísérletekben sikeres, az soha nem működik teljesen hasonló módon az emberkísérletek során a legtöbb esetben. 
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://digit.mandiner.hu/trackback/17730