GPS-ként használt agysejtekkel tájékozódik a robot

2015. október 22. 12:49
Az állatokat egyes agysejtek segítik, hogy környezetükről mentális térképet készítsenek és a „térkép” alapján tájékozódjanak. Most robotok próbálkoznak ugyanezen sejtek szimulált változatával.

Szingapúri kutatók bemutatták, hogy a tájékozódáshoz használt két szimulált agysejt fontos szolgálatot tehet egy kicsi kerekes robotnak. Robotikusok ugyan gyakran próbálkoznak emberi agy által inspirált rendszerekkel, amelyek a látásban és feladatok kivitelezésében segítik a gépeket, de ezúttal az agy sokkal közvetlenebb utánzásáról (emulálásáról) van szó.

A kutatók az állatok meghatározott területen történő mozgásakor különféle pontokra tüzelő, „hely” és „hálózat” néven ismert agysejt-pár szoftveres szimulálásával kezdték. A tudományos vélekedés szerint ez a sejtpár fontos szerepet játszik állatok környező világra és térbeli elhelyezkedésükre vonatkozó belső érzeteinek a kialakulásában.

Miután elkészültek a szimulált agysejt-párral, pici robot irányítását bízták rájuk. A robot irodahelyiséget kerekezett körbe. A fejlesztés egyelőre még nem működik olyan jól, mint a csúcskategóriás navigációs rendszerek, de a kutatók szerint idővel nemcsak hatékonyabb, hanem megbízhatóbb is lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában