A jövő iskolája

2015. október 26. 16:02

Jason Tanz
Wired
Salman Khan iskolájában szakítanak mindennel, ami a tanulók kreativitását gátolná. Nincsenek osztályok, számonkérés, sem házi feladat és megkötöttség, csak a nebulók kreativitása a fontos.

Salman Khan mert nagyot álmodni, gyökeresen szakítva a hagyományos oktatási formákkal már a jövő iskolájában oktatja tanítványait. Módszerének lényege, hogy szakít mindazzal, ami szerinte elhibázott kötöttség a klasszikus tanítási megoldásokban. Nála nincsenek osztályok, sőt a hagyományos értelemben órák sem, reggel 9-től este 6-ig vannak tematikus rövid foglalkozások (nem 45 perces ülős koncentrált unalmas előadások), ahol kortól függetlenül vannak együtt a tanulók, nincs házi feladat, számonkérés sem a hagyományos módon. Szerinte a klasszikus poroszos oktatási rendszer csak árt a gyereknek, mert a gyorsabban gondolkodót visszafogja, a rosszabb képességű nebulókat pedig eleve degradálja, sőt aki kreatív (szerinte minden gyerek eleve kreatív alapvetően) azt pedig a tömegbe való beleolvadásra kényszeríti. Így a mai klasszikus iskola egy átlagos és engedelmes buta" felnőttet nevel az eredendően tehetséges gyerekekből, aki egész felnőtt korában majd ezt a kudarcélményt fogja kompenzálni. Gyakorlatilag már az iskolás korában elbaltázták az életét (az iskolát pedig mindig a szülő választja, mint a vallást is). 


Szerinte a poszt-indusztriális társdalom már nem engedheti meg magának, hogy elpazarolja a kreatív tehetségeit, csak azért, hogy egy merev és működésképtelen oktatási rendszert fenntartson és eltartsa az abban részvevőket. Kreatívan kell oktatni a kreatív és tehetséges gyerekeket, arra kell ösztönözni őket, hogy felfedezzék a magukban lévő tehetséget és ezt meg is tudják élni és valósítani az iskola mindennapjaiban is. Erre minden ma létező technológiai lehetőséget is meg kell adni számukra mellesleg. A világ totálisan digitálissá vált, nem szabad eltékozolni és digitális analfabétákká nevelni a jövendő felnőttjeit sem (gondoljunk csak a magyar szégyenteljes iskolai informatika oktatásra). Ugyan kissé utópisztikusan hangzik ez, de  a Khan Academy működik és 30 gyerekkel már sikeresen működtetik évek óta. Hogy mennyire sikeres a módszer jelzi, hogy Bill Gates, Mark Zuckerberg és megannyi tech koponya is támogatta már nagyobb összeggel a jövő iskoláját. Salman Khan reméli, hogy a módszere, mint a Waldorf iskolák el fog terjedni a világon hamarosan, a metódus open source", csak olyan oktatók kellenek, akik terjesztik és használják is. Mellékesen annak idején a múlt században hasonló megoldást alkalmaztak a magyar tanyasi tanítók is, igaz őket nem a jövő ígérete, hanem a kényszerűség vitte eme módszer alkalmazására a dolgos hétköznapokban."
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés