Hamarosan a NASA-nak dolgozik az intelligens számítógép

2015. október 28. 18:22
A Jeopardy kvízműsor két bajnoka felett diadalmaskodó legendás Watson egyik alrendszere a NASA kötelékeibe kerül. Kutatók munkáját segítheti, repülésirányítóknak és a légi járművek személyzetének adhat tanácsokat.

2011 egyik nagy szenzációja volt, amikor az IBM Watson szuperszámítógépe fölényesen legyőzte a Jeopardy kvízjáték két bajnokát. Azóta több területen sikeresen alkalmazták.

Legutóbb Rob High, a rendszerrel kapcsolatos kutatások vezetője a NASA Langley Kutatóközpontjában tárgyalt. A NASA-t elsősorban a Watson Felfedezési Tanácsadó alrendszere érdekli. A tanulmányokat, dokumentumokat stb. gyorsan végigolvasó tanácsadó segítségével a kutatók átfogóbb, naprakészebb képet alkothatnak a tudományos és technikai szakirodalomról.

„A rendszer célja az emberi tudás és megértés bővítése. A Watson hatalmas mennyiségű információban segít tájékozódni, gondolatébresztő új anyagokat felfedezni” – nyilatkozta High.

A Langley Központon kívül más NASA-létesítmények (Ames, Armstrong) szintén szeretnék Watsont alkalmazni. Elsősorban repülésirányítási tanácsadóként gondolnak rá: rengeteg repülési dokumentumot olvasna, személyzetnek és irányítóközpontnak egyaránt valósidőben adna javaslatokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés