A rendszeres alvászavartól romlik a memóriánk

2015. október 30. 18:18
Kaliforniai tudósok szerint pozitív alvási szokásokkal, rendszeres testedzéssel és egészséges étrenddel memóriánk csúcsra futtatható.

A test nappal-éjszaka ciklusának zavarai megváltoztatják az agysejtek kémiáját, ami az Alzheimer-kórral összefüggő tanulási és memóriaproblémákhoz vezet – állapították meg a Kaliforniai Egyetem (Irvine) kutatói.

Alzheimer-kórosok gyakran küszködnek alvási szokásaikat befolyásoló zavarokkal, álmatlansággal. A tudomány nem teljesen érti az okokat, a jelenség kicsit a tyúk és a tojás esetére hasonlít: nem tudni, hogy a rossz alvás gyorsítja fel az Alzheimer-kórt, vagy fordítva.

Memória, tanulás és alvászavar közötti összefüggéseket vizsgálva, a kutatók egereket teszteltek: normális világos és sötét mintákat a sötét periódus háromnaponkénti nyolc órás lerövidítésével váltogatták. Lényegében a hosszú repülőút utáni időátállási problémát (jet lag) „szimulálták.” Az egerek egy részét genetikailag Alzheimer-kórosra módosították.

A „jet lag” mindkét csoport aktivitását csökkentette, de az „Alzheimer-kórosok” sokkal rosszabbul teljesítettek, mint az egészségesek, illetve az időátállási gondokkal nem küszködő betegek.

A kutatók kimutatták, hogy az álmatlanság az agysejtek legfontosabb elemeit óvó egyik kulcsjelentőségű antioxidáns tevékenységét korlátozza, amivel az agysejteket is megváltoztatja. A károsodás Alzheimer-kórhoz vezető folyamatokat indít el. Felhívják az orvosok és az ápolók figyelmét, hogy betegeiket mindig emlékeztessék: pozitív alvási szokások, rendszeres testedzés és egészséges étrend a jó memória megőrzésének három pillére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés