Kémia korrepetálás játékkal

2015. október 31. 14:28

Mark Lorch
TNW News
Az unalmas és száraz kémiát a Minecraft digitális legóval végre könnyedén és játékosan lehet tanulni.
„Manapság a gyerekek képernyők rabságában töltik el az életüket, a mobiltelefon, táblagép és asztali számítógép is folyamatosan leköti az idejüket. Az iskolában ugyan folyik informatikai oktatás, de az meg sem közelíti azt a digitális világot, amit a hétköznapokban az okostelefonjukon használnak, tulajdonképpen elavult és felesleges tudást is ad már a poroszos iskolai info óra (kinek van szüksége amúgy is 2015-ben DOS-os Turbo Pascalra a nagybetűs életben?). Vannak viszont trendi játékok, amit minden iskolás biztosan kipróbál, már csak azért is, mert a többiek szerint ez trendi dolog. Ilyen játék a Minecraft is, ami tulajdonképpen a Lego digitális verziója. Megannyi építőkockából lehet itt is világunkat berendezni, ezekből az alkotóelemekből bármit felépíthetnek a játékosok. A Minecraf virtuális világa megunhatatlan, most indult az ősszel a Story Mode változata, melyben már egy történet szereplőjét alakítva (a klasszikus RPG szerepjátékokhoz hasonlóan) kell túlélnünk a kockákból felépített „műanyag" világot, amiben csak a képzeletünk szab határt, hogy mit építünk fel benne: kastélyt felhőkarcolót vagy kunyhót.
 
A Minecraft tehát több, mint egy játék, digitalizáltak már benne valódi országot is, pl. Dániát, de már felépíthető Anglia is, mert az Egyesül Királyság bedigitalizált és 3D atlaszát a virtuális világ játékosai számára már elérhetővé tették. Kapóra jött a nagy Minecraft őrület a Royal Society of Chemistry kutatóinak is, hogy oktatási célra is fel tudják használni (pontosabban a hálátlan kémiai stúdiumok kiváltására az általános és középiskolákban). Ez a változat a MolCraft névre hallgat, és ahogy neve is utal rá molekulákat tudunk benne építeni. Ha valaki még emlékszik iskolás éveire, a kémia tárgya volt a legszárazabb és legunalmasabb stúdium. De most a MolCrafttal végre akár egy molekula felett is el tudunk szállni, sőt játékos módon tudjuk megépíteni azokat, így sokkal egyszerűbben és gyorsabban is rögzül az a tudás, amit eddig csak szükséges rossznak véltünk. Nem beszélve arról, hogy már nem kell a szülőknek sem korrepetálni a gyereket kémiából és bemagoltatni az unalmas anyagot kényszert alkalmazva pl. mobilmegvonás, mert a MolCraftban játék közben teszi ezt meg és nem is unatkozik és mellesleg nem is zavarja a szüleit végre.
 
A MolCraft-ot egyetemen is oktatják, hiszen a felhasználása korlátlan lehetőséget ad az oktatóknak és a diákoknak egyaránt. A DNS-től kezdve minden bonyolultabb kémiai „szerkezet" felépíthető és modellezhető benne. A „kémiai játék" ingyenesen letölthető és fejleszthető is, ha van rá időnk és energiánk és szeretjük a kémiát."
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés