Szexista a mesterségesintelligencia-kutatás?

2015. november 2. 16:29
Lassan nem telik el hét anélkül, hogy világhírű tudós ne nyilatkoztatná ki: a mesterséges intelligencia (MI) igenis veszélyes. Mások szerint viszont inkább szexista a szakterület.

A veszélyeket ecsetelő Stephen Hawking az MI ismeretlen és nyugtalanító oldaláról is gyakran beszél, és ezzel kapcsolatban válaszolt meg egy kérdést a „nőknek titokzatosnak kell maradniuk” mondattal.

Tudtán kívül vetett fel érdekes problémát: a szakterületről jóindulattal sem állítható a nemi kiegyensúlyozottság, pedig, ha több nő foglalkozna a vele, a felvázolt veszélyeket is csökkenteni lehetne. Az MI-kutatók döntő többsége ugyanis fehér férfi, és a területen dolgozó nők szerint ezzel magyarázható a gyakori rövidlátás, a fejlesztések egyeniránya.

A Netgov.com MI-specialista nőket kérdezett meg, hogy mit gondolnak a diszciplínát jellemző „férfiuralomról.”

Marie desJardins (Maryland Egyetem) úgy látja, hogy a férfiak hajlamosak az MI technikai aspektusaira fókuszálni, míg a nőket a szélesebb közösség hasznára fejlesztett technológiák érdeklik inkább.

Tessa Lau, a Savioke robotikai cég társalapítója szerint a kutatókat jellemző „homogenitás” miatt gyakran csak a saját szemszögükből közelítenek problémákra, és a tervezésnél figyelmen kívül hagyják mások szükségleteit, vágyait.

Más kutatónők szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az MI kifejezetten humanista alkalmazásaira.

Olga Russakovsky (Carnegie Mellon Egyetem, Robotika Intézet) tett is azért, hogy a szakterület kevésbé tűnjön szexistának: segített megszervezni a világ első lányoknak meghirdetett nyári MI-táborát, ahol elmagyarázták és megmutatták nekik, hogy a gépi értelem hogyan lehet mindenki számára hasznos.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az azert van, mert az ember azt varja a humanoid robotoktol hogy meg lehessen oket dugni.

Csak annyit kérek, ne windows fusson a csajon.
Nem lenne jó ha lefagyna.

Ez olyan idétlenség , mit a politikában a nő kvóta : ez is "szexista" ?... Ma divat lett mindenben a kínos egyenlősdi valósítása : miközben minden hátrányos helyzet enyhítése dicséretes , olyan idétlen az erőltetett egyenlősdi . Mint a az ún. szocializmusban , a munkásszármazású gyerekek központilag irányított favorizálása...

Más szexista tudomány is van, például a matematika. Be kellene tiltani!

Szőke barátnő: Te mit dolgozol?
Férfi: Mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozom.
Szőke barátnő: Az mit jelent?
Férfi: Jelenleg egy mesterséges Skype-partnert fejlesztő projekten dolgozom. A mesterséges Skype-partner egy olyan alkalmazás lesz, amellyel magányos emberek cseveghetnek.
Szőke barátnő: Jaj de érdekes! És ez nagy munka?
Férfi: Nagyon nagy, de több alprojekt dolgozik rajta, alprojektenként is több taggal. Például én a női változaton dolgozó alprojekt tagja vagyok. Minden tagra ki van osztva, hogy melyik komponenst fejleszti.
Szőke barátnő: Mi az, hogy komponens?
Férfi: A modell valamilyen összetevője. Például nekem a HHSZP - azaz a hisztis hülye szőke picsa - komponenst osztották ki.
Szőke barátnő: És jól haladsz a munkáddal?
Férfi: Á, még csak a tapasztalagyűjtésnél tartok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés