Házhozszállítás robotokkal

2015. november 4. 7:44
Evan Ackerman
IEEE.org
A postások nem sokáig fogják már a csomagjainkat kihordani, ha tényleg működni fog a Starship Technologies robotos megoldása.
Van aki drónokkal akar házhozszállítást iparszerűen űzni, mint a Google, mások robotokban gondolkoznak, mint a Starship Technologies. Az előbbi ugye kissé necces mert akár egy direkt drónok ellen készült puskával is le lehet lőni, az utcán a csomaggal gördülő robotot pedig nemes egyszerűséggel be lehet dobni egy furgonban és máris megszereztük a küldeményt érvelnek az ötlet ellenlábasai.
 
A Starship Technologies ennek ellenére Londont és Tallint szemelte ki a robotos házhozszállítás tesztelésére. Nem véletlen ez, hiszen az ész alapítású Skype két társalapítója áll az ötlet mögött (Ahti Heinla és Janus Friis). A robotok 10 kilós csomagokat tudnak hazaszállítani, ez kb. 2 szatyorni földi jónak felel meg és maximum 5 kilométeres körzetben vállalnak kiszállítást. Maga a robot 20 kilós üresen, tehát „munka közben" már nem olyan egyszerű csak felkapni bárkinek (egy átlagos cementeszsák súlyát képviseli terhelten). Képes lépcsőkön is le- és felmászni, önjáró és automatikusan meg tudja tenni a beletáplált utat, de emberi erőforrás is folyvást figyeli a kiszállítást a lopások elkerülése végett. Ugyan a két észt ötletgazda állítja országukban nem divat az utcai lopás, London már sokkal nagyobb kihívást jelenthet ezen a téren. Igaz, olyan kerületben tervezik a tesztet, ami totálisan be van már kamerázva. Ha mégis valaki megpróbálná ellopni a csomagot a robot figyelmezteti a központot illetve brutális hangjelzéseket is ad, másrészt csak a megrendelő kódjával lehet felnyitni a csomagterét is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés