Pénzügyi tanácsadás robottal

2015. november 8. 13:09

Melanie Wright
The Guardian
Pénzügyeinket már a robotokra bízhatjuk Angliában hivatalosan. Három patinás cég már a hosszútávú befektetések kivitelezésére a gépi tanácsadást ajánlja ügynökei helyett.

Angliában már azt vizionálják, hogy az állások harmadát a robotok veszik át a következő 20 évben majd az emberektől. Közben sokan nem vesznek tudomást arról, már most is robot tanácsadók tevékenykednek a pénzügyi szektorban. Mint minden forradalmi financiális ötlet, ez a gépi tanácsadás is Amerikából ered, ahol már régen divatba jött, hiszen a nagy távolságok miatt egy-egy befektető cégnek nem volt érdemes az isten háta mögötti helyekre is ügynököt és leányvállalatot telepítenie. Az emberi erőforrással is takarékoskodni lehet, hiszen maga a tőzsde is eleve számítógépeken fut, a hosszútávú előrejelzéseket és a befektetések megtérülését is elemzőszoftverek készítik és nem emberek.

Angliában most adta rá áldását a pénzügyi felügyelet, hogy elindulhasson a hasonszőrű szolgáltatás. Már három cég, a Fiver A Day, a Money on Toast és a Wealth Horizon is kínál robotos befektetési megoldásokat. Hogy működik ez a gyakorlatban? A ügyfél, mintha csetelne a közösségi médiában tölti ki az interaktív űrlapokat, a mesterséges pénzügyi intelligencia, pedig felkínálja milyen befektetések közül választhat, ezek mekkora megtérüléssel működhetnek a jelenlegi  financiális állapot szerint. Magát a processzust is grafikusan ábrázolják illetve ütemterveket és kockázatelemzést is készítenek. Amennyiben az ügyfél kételkedik a gépi intellektuális pénzügyi szakértelmében humán szakemberrel is ellenőrizheti azokat, hiszen a szerződést azért hús és vér alkalmazottakkal kell megkötni a végén. Sokan kételkedtek, hogy működni fog-e a konzervatív Angliában a dolog, de az eddigi tapasztalatok szerint sokkal gyorsabb és eredményesebb is az emberi erőforrás megtakarítása a pénzügyekben is. A jövő akkor tényleg már a robotoké? 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pénzügyi befektetés eddig is a béljóslás szintjén volt egzakt tudományos tevékenység.

Jó megoldás még a robot helyett egy pénzdarabot igénybe venni, és fej vagy írás alapon dönteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés