Énekeljünk nekik, és gyorsabban mozognak az adatok

2015. november 10. 11:34
A világ 2,7 zetabájt (2,7 és utána 21 nulla) adatának zömét merevlemez-meghajtón tároljuk. Mivel a meghajtókban vannak mozgó részek is, mozgatásuk és a velük végzett műveletek sebességkorlátokba ütköznek. Hogyan gyorsítsuk fel az adatkezelést? Például énekeljünk a meghajtóknak.

A hang lehet a megoldás a gyorsabb számítási műveletekre – legalábbis a Sheffield és a Leeds Egyetem kutatói szerint. Kimutatták ugyanis, hogy bizonyos hanghullámtípusok minimális erőkifejtés esetén is gyorsan mozgatják az adatokat, ráadásul az adatáramlás iránya a generált hang magasságától függ.

A kutatók akusztikus felületi hullámokat alkalmaztak egy adattároló rendszerre – ugyanazokról a hullámokról van szó, amelyek a legpusztítóbb hatásúak földrengéseknél. Legnagyobb előnyük, hogy a tárolóban lévő nanovezetékeken károsodás, tehát adatvesztés nélkül akár több centiméterre is elmozdítják a biteket. Azaz, ha egyszerre több nanovezetéknek „éneklünk” – egyszerű hanghatást gyakorlunk rájuk –, minimális erőkifejtéssel is sok adatot tudunk megmozgatni.

A kutatók már dolgoznak a prototípuson.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés