Kutyából nem lesz szalonna!

2015. november 12. 13:38
Rory Cellan-Jones
BBC
Reneszánszát éli a közösségi finanszírozás vagy crowdfunding, egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek megvalósításában világszerte. A Zano drón bukása viszont intő példa, hogy érdemes jól figyelni arra mire is áldozzuk befektetőként a pénzünket.

Reneszánszát éli a közösségi finanszírozás vagy crowdfunding, egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és művészi projektek megvalósításában világszerte. A tervezett filmek, találmányok és startup vállalkozások bemutatkozásai és vázlatai alapján a felhasználók eldönthetik, támogatják-e vagy sem az ötletgazdákat. A közösségi oldalakon meghirdetett projektek sikere sokan azt hiszik, hogy csak az ismerősök aktivitásán múlik, egy jó ötlet már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el. De mi van azokkal a dolgokkal melyek csúfosan elbuktak, hiszen megannyi játékkal és szoftverrel találkozhattunk, ami szépen elhasalt, gondoljunk csak a Godus-ra és a többi „early access”-es parasztvakításra. Mi lehet a háttérben, miért nem működik a Kickstarter? Vagy maga a rendszer eleve nem tökéletes?

A Zano minidrón az állatorvosi ló, hogy a crowdfunding nem működik  minden esetben. Ugyan 12.000 ember összedobott 2.335.119 fontot a projektre, de elbukott már a prototípusa tesztjein. Ugyan a bemutató videókon mindenre képes volt, hegyikerékpározás közben videózta és követte gazdáját, de a gyakorlatban elhasalt, csak néhány percig bírta a gyűrődést, a videó gyatra minőségű volt, amit felvett stb. A „befektetőket” meg nem nyugtatta meg, hogy ezeket majd a szoftveres uprade-ben ki fogják javítani. De ez csak egy példa, érdemes megnézni hány olyan cucc van fent a Kickstarteren, amiből soha nem lett végleges termék, ezrével sorakoznak ott a gagyi találmányok, melyek csak parasztvakításnak voltak jók, semmi másra. Ne legyen kétségünk, nem mindenki kapta vissza a pénzét sem, hiszen itt a sok kicsi sokra megy esete működik a gyakorlatban. Ha az ügyvéd többe kerül és a pereskedés, mint a pénzem, amit beletettem ebbe a baromságba már eleve el fogok állni a jogi metódustól, gondolkodik parasztésszel minden értelmes ember. A projekt atyjai meg vígan élnek az összekoldult javakból, amíg meg nem haltak. Érdemes tehát résen lenni mit támogatunk a Kickstarteren.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés