BioPhone: szívverést mér az okostelefon

2015. november 18. 15:01
Az okostelefonok elterjedése és az érzékelőtechnológia fejlődése az egészségvédelem új lehetőségeit teremtette meg. Képzeljük el például, hogy készülékünk gyorsulásmérője lélegzetvételünk és szívverésünk ritmusát is figyeli.

Az MIT Médialaboratóriumában pont egy ilyen telefonos alkalmazáson dolgoznak. A BioPhone akkor gyűjti be ezeket az adatokat, amikor a telefon használója alig mozog. Az adatokból kikövetkeztethető, hogy az adott személy mennyire stresszes, és a telefon tanácsokat ad a stressz kezelésére: végezzen légzési gyakorlatokat, hívjon fel egy szeretett családtagot stb.

A teszteket 12 önkéntessel végezték: ültek, feküdtek, illetve álltak, majd kerékpáron kezdtek el tekerni. Az amerikai egészségügyi hatóság (FDA) által hitelesített speciális szenzorokat viseltek, és a zsebükben lévő androidos készülék gyorsulásmérője regisztrálta az adatokat, amelyeket összehasonlítottak korábbi mérések megbízható információival.

Az eredmények biztatóak: okostelefonnal percenként eggyel több szívverést és egynegyeddel több lélegzetvételt mértek.

A kutatást vezető Javier Hernandez elmondta, hogy az ígéretes adatok ellenére, számos problémát kell még megoldaniuk, például, hogy hogyan mér a telefon, ha ingzsebünkbe, hátsó nadrágzsebünkbe stb. tesszük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában