Hamburger mészárlás nélkül

2015. november 23. 7:32
Abigail Klein Leichman
ISRAEL21c
A Modern Agriculture Foundation már az erőszakmentesen előállítható hús termelésében gondolkozik. Minden marad, az íz, az élmény, csak nem kell lemészárolni a marhákat a hamburgerhez.

Mark Post holland mérnök már tavaly előállított mesterséges hamburgerhúst marhából. Így megteremtette az első etikus hamburgert, nem kellett ugyanis hozzá a vágóhídra egyetlen marhát sem küldenie. A Modern Agriculture Foundation (MAF) Izraelben már a csirkéket vette a górcső alá, belőlük szeretnének eme módszerrel „mesterséges” csirkeburgert készíteni anélkül, hogy le kellene vágni egy darab kendermagost a tanyasi udvarokon majd hozzá a jövőben. A csirkék boldogan felsóhajthatnak, már csak az állatkertekben lesznek láthatók, hiszen feleslegesek lesznek az élelmiszeriparban, csak látványosságnak kellenek, hiszen nyilván megoldja majd a mesterséges tojás előállítását is a tudomány. Jelenleg még csak a koncepció készült el a csirkementes hamburgergyártásáról, a végső anyag 2016-ban lesz hivatalos a Tel Aviv University-n. A kutatások jelenleg a csirkemell sejtjeire fókuszálnak, ez az a hús, amiből a legkönnyebben lehet majd tömegtermékek készíteni, minden kultúrában népszerű ugyanis. Lehet, hogy hazánkban a pacallal kellene kezdeni a sort, valószínűleg népszerűbb lenne a történelmi hagyományaink miatt is, habár a külföldiek szerint a magyarok kedvenc eledele a sült vér és a disznóvágás kötelező nemzeti rítus minden családban télen.
 
A mesterséges húsnak már van tudományos neve is „Cultured Meat”, a magyarítást az olvasókra bízzuk, lehetne „Kultúrhús”, „Kulturcupák” vagy „Kulturdzsuva” is, mindenki ötletelhet, hiszen még csak egy tanulmányról van szó és nem ez lesz jövőre már a nemzeti menzákon a szerencsétlen sorsú már a sót és cukrot is kényszerből mellőzni kénytelen gyermekeknek a kötelezően és tanári felügyelettel fogyasztható menüben.
 
Hogy működik ez majd a gyakorlatban?
 
  1. Néhány sejtet eltávolítanak a kiszemelt kendermagosból, ami jól volt táplálva nagyanyánk tanyáján.
  2. A sejteteket felnevelik, táplálják és osztódásra kényszerítik mesterséges és paradicsomi környezetben.
  3. Izomszövetet fejlesztenek a jóllakott napközis sejtekből.
  4. Az izmok miután megnőttek és kifejlődtek a szokásos módon elkészítve egy hamburgerpogácsán végzik be földi pályafutásukat.
 
Egyszerű és nagyszerű az ötlet, kérdés csak az, hogy fogják ezt majd a multinacionális csirkegyárak lenyelni a hétköznapi gyakorlatban, miből élnek majd meg a továbbiakban, mi lesz a csirkegyári munkásokkal? Mellékesen ki fogja majd megvenni a CBA-ban a Kulturcupákot, melyik elfajzott és idegenszívű magyar háziasszony fog ilyenből paprikás csirkét készíteni vasárnap ebédre?
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés