Nyomtass áramköri lapot grafénből!

2015. december 4. 18:00
A rendkívül vékony és nagyon jól kezelhető grafén a közeljövő szuperanyaga. Hamarosan áramköri lapkák nyomtatásához is fel lehet használni.

A grafén szénatomokból álló, egyetlen atom vastagságú réteg. Egészen pontosan: a grafit egyetlen rétege. Egyik definíciója szerint szénatomok kétdimenziós méhsejtrácsa, amiből a fullerének, a nanocsövek és a grafit épülnek fel. Az első kutatások 2004-ben kezdődtek. Ekkor állítottak elő és izoláltak először grafitból grafén lapokat angol kutatók. Rugalmassága és hajlékonysága miatt a szilícium helyettesítőjeként is használhatják integrált áramkörökben, érintőkijelzőkben, mobiltelefonokban, és a szilícium tulajdonságai miatt megszabott mérethatárt is át lehetne lépni vele. A jövőben más anyagokat, például rezet, acélt stb. is helyettesíthet.

Már a 3D nyomtatásban is terjed: a kanadai Graphene 3D Lab grafénkompozitból álló nyomtatószálat árusít, és organikus LED-lámpához, áramköri lapkák saját gépükön történő printeléséhez hamarosan használhatják a szuperanyagot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés