A Google és a Facebook go-nyertes mesterséges intelligenciát tervez

2015. december 8. 12:00
Sok stratégiai játékkal, például a sakkal vagy a dámával ellentétben az ősi goban még nem győzedelmeskedett mesterségesintelligencia-program. A Google és Facebook ezen a területen is változást ígér.

A kicsit a sakkra emlékeztető go kínai eredetű, körülbelül négyezer éves táblás játék. Ketten játsszák, viszonylag egyszerű szabályrendszere ellenére rendkívül gazdag a stratégiai lehetőségekben.

Sakkra, dámára és különféle videojátékokra kitalált programok akár a világbajnokot is megverhetik. A 19×19 mezős táblán játszott go azonban teljesen más, sokkal nagyobb kihívást jelent a mesterségesintelligencia-fejlesztőknek. Minden egyes lépésnél túl sok a választási lehetőség, a mai számítógépek nem elég gyorsak az összes lehetőség és kimenet elemzéséhez, és így az optimális lépésre sem jönnek rá.

Legtöbbjük az úgynevezett Monte Carlo keresési/optimalizálási módszerrel próbálkozik, de a metódus eddig nem vezetett sikerre. Most viszont a Google és a Facebook is beszállt a játszmába.

Mindkét mamutcég új megközelítésen dolgozik, amellyel reményeik szerint az MI diadalmaskodhat a goban is. A képfelismerésre és kategorizálásra, fordításra, hangutasítások feldolgozására használt gépi tanulásból indulnak ki. A rendszer profi go-játékosokat próbál utánozni. A vizuális és egyben ösztönös megközelítés sikere a gépi tanulás legígéretesebb területén, az úgynevezett mélytanulásban (deep learning) előszeretettel használt mintafelismeréstől függ.

A Facebook nemrég jelentette be, hogy a mélytanulást a Monte Carlo kereséssel kombinálva, próbálja „felnevelni” a gonyertes MI-t. A Google részéről egyelőre annyi hangzott el, hogy hamarosan ők is bejelentést tesznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés