Új technológia segíti a vakokat a Facebookon való tájékozódásban

2015. december 8. 16:00
Vakok és gyengén látók számára a tartalom képek és mozgóképek felé történt elmozdulása miatt egyre bonyolultabb a közösségi hálózat használata. Rajtuk igyekszik segíteni a Facebook egy sor technológiai újítással.

A vak Matt King a Facebook a közösségi hálózat minél szélesebb körű elérhetőségéért felelős csapatában dolgozik. Pontosan tudja, hogy a közösségi média mennyire integráns része a hétköznapoknak, és a különféle fogyatékkal élő személyek sok esetben milyen nehezen képesek kezelni a legújabb technológiákat.

A Facebookon való böngészés annyira frusztráló volt öt éve, hogy feladta, és fiókját a feleségére bízta. Az álló és animált képek, valamint a videók megosztása, kommentelése felé történt elmozdulással még elkeserítőbbé vált a helyzet.

A Facebook ugyan tett lépéseket azért, hogy a vakok és gyengén látók is könnyebben használják, de ezek még mindig nem elegendők. Képernyő-olvasót fejlesztettek, javítottak a HTML fejléceken, egyszerűbb billentyűzet-parancsokat, képek alternatívájaként szöveges megjelenítést vezettek be.

A vizuális tartalmat vakok számára is hozzáférhetővé tevő mesterségesintelligencia-programmal kísérleteznek: a program leírja a képet, hogy kiket és miket látunk rajta. A 32 nyelven tesztelt technológia 2016 első felében lesz elérhető.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés