Kínai kutatók elmével vezérelt autóval kísérleteznek

2015. december 09. 17:30

A Volvo, a Mercedes-Benz, a Tesla és más autógyártók önműködő autóirányító rendszerekkel próbálkoznak. Kínai kutatók másként képzelik el a jövő vezető nélküli járműveit.

2015. december 09. 17:30

A Nankai Egyetemen emberi agytevékenységgel vezethető autót fejlesztenek. Az egyik helyi gyártóval, a Great Wall Motorral közösen végzett kísérletek során a jármű előrement, hátrament, megállt, beindította és leállította magát. Senki nem vezette, működtetője kéz és láb helyett az agy EEG jelzéseit érzékelő 16 szenzort használt.

A jelzéseket a szenzorok vezeték nélkül továbbították a beépített számítógéphez. A gép feldolgozta őket, és az adatok alapján ismerte fel, majd csoportosította a vezető szándékait, amelyeket utasításokra fordított.

A rendszernek csak arra van szüksége, hogy a vezető erősen koncentráljon, ha változtatni akar a jármű állapotán, például fékezne.

Bizonytalannak tűnik, hogy fogunk-e valaha is elmevezérelt autóval közlekedni. Hiába irányíthatjuk az agyunkkal, semmilyen előnye nincs az önvezérlő autonóm autókkal szemben. Ne felejtsük el, hogy a balesetek 90 százaléka emberi hibára vezethető vissza, és pont ezért próbálkoznak egyre többen robotjárművekkel.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik