Elon Musk ajándéka karácsonyra

2015. december 13. 9:53
Elon Musk fél a gépektől, ezért Peter Thiel (LinkedIn) és Reid Hoffman (PayPal alapító) segítségével, a Szilícium-völgy uraiként egymilliárd dolláros tőkével kutatóintézetet alapított, hogy az emberiséget megmentsék a mesterséges intelligencia vélelmezett jövőbeli fenyegetéseitől. Az Open AI olyan MI-t akar kitenyészteni, ami csak az emberiség jobbulásán dolgozik és nem tör soha teremtőinek, a humanoidoknak az életére.

Elon Musk retteg a gépektől, mégis önvezető autót épít, űrjárművet és az emberiség jövőjét a Marson képzeli el, mert gyarmatosítani akarja. Ugyan sokan a Marvel-filmek után Vasembernek nevezik, de inkább egy nagyra nőtt retardált gyerekhez hasonlít (kisebbségi komplexussal és személyiségzavarral, olvastassuk el csak mit mondott ez évben egy pszichológussal), aki mindig keres magának valamilyen új játékszert, mert roppantul unatkozik. Azt eddig is lehetett tudni, hogy élete legmeghatározóbb filmje a Terminátor sorozat volt, de azt nem, hogy ennyire retteg a digitális értelem bármiféle megnyilvánulásától, hogy ellene egy másikat is megteremtsen. Ez lenne ugyanis az Open AI feladata, az eredendően jó Mesterséges Intelligencia megteremtése, majd ennek segítségével a világ megváltása, legalábbis a „nyílt” szó erre utalna a nevében. Vagyis feltételezi előbb vagy utóbb ki fog fejlődni valamilyen laboratóriumban egy olyan mesterséges elme, ami  a Dolgok Internetének segítségével és az interneten keresztül igába hajtja majd alacsonyabb rendű géptársait és kiírtja a Földről az emberiséget. Ekkor lép majd az ő MI-je közbe és akadályozza meg a Nagy Világégést. Szép, mint a mesékben, de ilyenek csak a netflixes b-kategóriás sorozatokban történnek, a valóság ennél sokkal kiábrándítóbban unalmas és mocskosabb. Mert képzeljük el a nagy pofára esést, amikor a Gonosz AI-nak szembe kell néznie azzal a ténnyel, az emberiség maradék egyharmadával nem tud mit kezdeni a harmadik világban, mert sem internete, sem okosgépei, sem virtuális valósága nem lesz. Ugyanúgy vegetál és robotol majd napi 1 dollárért 2020-ban is, szarik nagy ívben Elon Muskra és a szilícium-völgyi gazdag és jóllakott napközisekre. A gépek majd bolondulásig harcolnak egymással a világuralomért, alkotóik meg már pihennek régen a föld alatt, mire a két MI kiegyezik egy döntetlenben, vagy játszanak egy visszavágót megint. A maradék emberiség meg az újrakezdés örömével újra ismétli a történelmet 1000 év múlva idétlen időkig.

 
Mert ugye szép dolog a világmegváltás, de látjuk az apaság örömétől megbolondult és szaros pelenkákat a sajtó előtt vidáman cserélő Mark Zuckerberg sem mások altruisztikus segítésének vágya miatt ajánlotta fel részvényeinek a 99%-át a világ jobbulására. A Facebook az internet-org-al sem a világot akarja megváltani, hanem hosszú távra bebetonozni a szolgáltatását, hogy ne tudjon senki sem ekkora felhasználói számmal rendelkező és hasonló közösködési médiának álcázott Big Brother alkalmazást készíteni. Mellesleg az ingyenes és talpas megoldással már meg is teremtette a jövő Facebook felhasználóinak generációit is, hiszen ezek a digitális javakat nélkülöző szerencsétlenek soha nem tudnak majd Zuckerberg ördögi csapdájából kiszabadulni, az online élet kötelezően választható lesz már számukra, nincs menekvés előle. Nem véletlen, a bejelentés után a Facebook-részvények árfolyama 2,76 százalékkal emelkedett, három éven át évi egymilliárd dollár értékű papírt ad így a felesége alapítványának. Mark most 31 éves, így szeretné még megőrizni a többségi irányítást cégében, a Facebook-papírok 54 százalékát birtokolja, a felajánlás javát ez jó időre parkolópályára teszi. Nem tudni, mennyit fog érni a 45 milliárdos csomag adott hányada majd harminc év múlva, hiszen Zuckerberg nem pénzt, hanem részvényt ajánlott fel csak. A technológiai iparág változásának gyorsaságát ismerve, lehet, hogy addigra elfelejtik, mi volt is volt az a Facebook. De akkor megint álmodunk, mint Elon Musk.
 
 
A Tesla-s ember Open Ai laboratóriuma nagyon szép ajándék lesz így a Jézuskától a megváltó születésnapja előtt másfél héttel. Kérdés, ez vajon tényleg az emberiségnek vagy a gyermeki lelkű Elonnak szól és cimboráinak csupán. Mert ne legyünk naivak, 2015 a mesterséges intelligenciáról szólt és 2016 is erről fog. Már mindenütt okos gépek dolgoznak a digitális hétköznapjainkban. Kedves olvasó, ne feledd megannyi gépi automatizmus juttatja el hozzád  és jeleníti meg ezt a cikket most is. Az Elon Musk által sugallt kicsit buta mumusként fenyegető antropomorf AI rém ellen egy, a csupán az eredendő jóra törekvő gépi értelem megteremtése nem szól másról, mint az emberi kapzsiságról. Hiszen az ötletgazdái csak meglátták az új aranytojást tojó tyúkot, a szárnyait bontogató gépi értelmet. Pénzt akarnak ebből is csinálni, illetve szabványosítani a jelenlegi MI megoldásokat, mint egykor Edison tette és ki is irtotta a konkurenciáját teljesen ezzel, köztük a lánglelkű Nikolai Tesla-t is. Ironikus, hogy pont erről a szerb tudósról nevezte el önvezető autóját Elon Musk. Ja és ne felejtsük el, jön az év vége is, lehet, hogy csak szólt Elonnak a könyvelője, el kéne 1 milliárdot hirtelen tüntetni az adóhatóság elől, mint Mark tette. Kapóra jött hát ez a mesterséges intelligenciás rémhírterjesztés, de hát Stephen Hawking, a „haldokló klasszikus tudomány” is erről papol már évek óta, lovagoljuk meg hát a trendet. Mindenki jól jár, az emberiség és a pénztárcánk is. Az élet meg boldogan megy tovább. Az MI kipipálva, egy újabb fejezet Elon életrajzában, hogy jól teljesített.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés