Varsó: 2016-ban 2,8 százaléknál alacsonyabb lesz a költségvetési hiány

2015. december 14. 16:33
Lengyelországban 2016-ban 2,8 százaléknál alacsonyabbra tervezik a hazai össztermékhez (GDP) mért hiányt a költségvetési törvény módosításában, amelyről e héten tárgyal a lengyel parlament. A törvénymódosítás fő makrogazdasági mutatói alapvetően megegyeznek az előző kormány által elfogadottakkal.

Lengyelországban 2016-ban 2,8 százaléknál alacsonyabbra tervezik a hazai össztermékhez (GDP) mért hiányt a költségvetési törvény módosításában, amelyről e héten tárgyal a lengyel parlament –  jelentette be Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter hétfői sajtóértekezletén. A költségvetés az 1,72 milliárd eurónak megfelelő különadókkal is számol. 

Szalamacha, aki a novemberben hatalomra került Jog és Igazságosság (PiS) által alakított kormány pénzügyminisztere, a tervezett jövő évi fő gazdasági mutatókat ismertetve elmondta: a törvénymódosítás fő makrogazdasági mutatói alapvetően megegyeznek az előző kormány által elfogadottakkal. Az évi inflációt 1,7 százalékra, a GDP növekedését 3,8 százalékra tervezik. 

Szalamachának a költségvetés bevételi oldalára vonatkozó bejelentését hétfő délután a pénzügyi tárca honlapján közzétett ismertetés részletezte, pontosította. Eszerint a bevételek az 5,5 milliárd zloty (1,26 milliárd eurót)  bankadót is tartalmazzák, valamint a nagy kereskedelmi hálózatoktól behajtandó adót 2 milliárd zloty (0,46 milliárd euró) értékben. 

A tervezett költségvetési hiány 54,7 milliárd zlotyt (mintegy 12,58 milliárd eurót) tesz ki, a bevételeket összesen 313,8 milliárd zlotyra (mintegy 72,14 milliárd euró), a kiadásokat 368,5 milliárd zlotyra (84,71 milliárd euró) tervezik. 

A lengyel vezető politikusok az előző hetekben kilátásba helyezték: a költségvetési bevételeket jövőre többek között a hatékonyabb adóbehajtással, a februártól bevezetendő 0,36 százalékos bankadóval, valamint a nagy kereskedelmi hálózatok 2 százalékos megadóztatásával növelnék. Az erre vonatkozó törvényekről a következő hetekben tárgyal a lengyel parlament. 

Az év első felében bevezetendő családi pótlékról Szalamacha elmondta: ez elsősorban a folytatódó népességfogyást és a lengyelek kivándorlását hivatott megfékezni. Az intézkedés értelmében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatás jár majd.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés