Walk-Man a katasztrófaelhárító robot

2015. december 16. 7:47
Charlie Sorrel
Fast Company
Az olasz fejlesztésű életmentőrobot minden helyzetben feltalálja magát, ha kell autót vezet, romokat takarít és kimenti a a túlélőket.

Az Italian Institute of Technology robotja katasztrófaelhárítás céljából készült, vészhelyzetekben bevethető mindenes lett. Nikos Tsagaris a fejlesztője egy strapabíró és emberfeletti erővel ellátott antropomorf robotban látja a legmegfelelőbb eszközt a vészhelyzetek előre nem látható  problémáinak egyszerű és gyors legyőzésére. Mivel minden épületet és létesítményt emberi használatra terveztek, így a környezetben is egy két lábon járó emberhez hasonlító robot tud a leghatékonyabb lenni. Ajtókat kell felfeszítenie és kinyitnia, olyan helyekre eljutni, ahova emberek is beférnek, azokat számukra járhatóvá tenni a mentés során, hogy ki lehessen őket menekíteni.

A 180 centiméteres robot szemei sztereó kamerák helyettesítik, 3D lézerszkennert is kapott, ezzel tudja pontosan felmérni a környezetét és az épület tervrajza alapján információkat küldeni a mentőcsapat emberi irányítóinak annak állapotáról és a túlélőkről is. Kezeivel mindenre képes, amire egy ember, sőt még autót is tud vezetni szükség esetén (a kormány sem idegen számára), de kúszni és mászni is tud, ha szűk járatokba kényszerül a mentési feladata során. Ha rádől esetleg egy épület a strapabíró burkolata miatt viszont ki is tudja magát ásni szinte mindenhonnan. A Walk-Man a DARPA Robotics Challenge 2015-ön mutatkozott be nagy sikerrel, a jövőben a sorozatgyártását tervezik.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés