FarmBot, a kertész robot

2015. december 17. 9:29
Chloe Olewitz
Digital Trends
A jövő precíziós ipari mezőgazdaságának megoldásait ígéri a FarmBot a háztáji kertekbe, olcsón és robot segítségével.

A precíziós mezőgazdaság a jövő megoldása, hazánkban is használják nagyobb birtokokon kísérleti jelleggel. A FarmBot ugyanezt próbálja meg kicsiben, a házi kertekben megvalósítani némi barkácsolással a hatékonyság növelése végett. A FarmBot Genesis egy kísérleti termék, magunknak kell összerakni a rendszert és ha ez sikerült, már a robot fog mindent megcsinálni majdnem helyettünk, a növények pedig meg fogják köszönni állítólag ezt. A megoldás nyílt forráskódú, bárki hozzáteheti az ötleteit és tovább is fejleszti, jelenleg a kilencedik változatánál tart, hála a FarmBot közösségének.

 
 
A mezőgazdaság drága és időigényes műfaj, a FarmBot ezt szeretné finomítani és ipari megoldásokkal és robotokkal javítani a hatékonyságán. Ha kicsiben működik a dolog, akkor az itt szerzett tapasztalatokat majd nagyban is lehet kamatoztatni vélekednek a fejlesztői. Így a FarmBot Kit egy Arduino Mega 2560 és egy Raspberyy Pi 2 Model B mikroszámítógépekből áll, valamint egy folyamatosan fejlesztett nyílt forráskódú szoftverből. Jár hozzá egy állványrendszer is, amin a robot mozog, ezt mindenkinek magának kell összeszerelnie a saját minikertje nagyságának megfelelően. Van egy web applikáció is hozzá, ami első pillantásra kísértetiesen hasonlít a Farmville nevezetű mobilos játékra, gyakorlatilag ez a virtuális változata a kertünknek, amit kultiválunk majd. Amit itt megtervezünk, a FarmBot-unk végre is hajtja, itt lehet a kert jövőjéről döntenünk, mikor hogyan ültessen, öntözzön, trágyázzon és hogyan gondoskodjon a növényeinkről a kertészrobotunk. 
 
 
A FarmBot-ból prototípusok léteznek még, a Kickstarteren fognak gyűjteni a sorozatgyártáshoz pénzmagot rá, hogy a robotos farmolást elterjesszék a világon. A cél egy IKEA szintű barkácsolható minikertészkedés meghonosítása, vagyis némi munka után bárhol, akár egy panelben is lehet profi és „ipari” precíziós megoldással működő háztáji kertünk, ahol megtermelhetjük a paradicsomot, a paprikát és a fűszernövényeinket is. A fejlesztők még kicsiben gondolkodnak, de a cél az, hogy a megoldást olyan helyeken is alkalmazzák, ahol a hagyományos emberi erőforrás alapú mezőgazdasági megoldások nem működtek eddig eredményesen. A jövő mindenképpen a FarmBot féle megoldásoknak fog kedvezni remélhetőleg.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés