A kvantumszámítósok kilépnek a sci-fikből

2015. december 18. 18:00
Sharon Gaudin
Computerworld
Ipari elemzők szerint viszonylag hamar, akár öt-tíz éven belül valósággá válhatnak az igazi kvantumszámítások. Mások óvatosabbak, tágabb időintervallumban gondolkoznak. A terület egy kicsit olyan, mint az MI: mindig 10-20 évre vagyunk a sikertől.

A NASA és a Google a napokban jelentette be, hogy D-Wave 2X gépük az egy processzormagos hagyományos komputereknél 100 milliószor gyorsabban oldott meg egy optimalizálási problémát. Ez a kísérlet és a kutatás szervesen kapcsolódik egy átfogóbb tervhez: a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődését D-Wave gépekkel szeretnék felpörgetni.

„A D-Wave vezeti a próbálkozásokat, mert valóban beleépítettek egy komputert. Egyesek szerint nem is igazi kvantum-számítógép, de a Google és a NASA szerint érdemes tesztelni” – jegyezte meg Steve Conway, az IDC elemzője.

Másik pozitív jel, hogy az IBM múlt héten jelentette be: az IARPA-tól többéves kutatási támogatást kapnak kvantumszámítógép fejlesztésére.

Mindezek ellenére Conway szerint hosszú idő eltelik, míg ezek a gépek valódi kereskedelmi termékek lesznek. Charles King, egy másik elemző optimistább: részben az IBM-nek köszönhetően 5-10 éven belül nagyon komoly fejlődés várható.

„Mivel sokkal több pénzt és energiát fektetnek kvantumszámítógépekbe, mint eddig bármikor, valódi az esély a technológia körüli felhajtás tartós fenntartására. Ha így lesz, néhány év múlva sci-fi gépekről beszélhetünk” – mondta.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés