2016: ruhákban tűnnek el a viselhető technológiák

2015. december 19. 10:00
A jövő év egyik fontos trendjeként ruhákba integrálódnak, láthatatlanná válnak a magunkon viselhető technológiák. Az Apple Watch és társaik voltak az úttörők, de az új generációt már teljesen más, láthatatlan kütyük képviselik.

2016-ban „eltűnnek” a magunkon viselhető (wearable) technológiák – véli Rick Yang, a New Enterprise Associates kockázati tőkebefektető partnere.

Első generációjuk, az Apple Watch, a Google Glass, a Fitbit és a Jawbone új és divatosabb termékek sora előtt nyitotta meg a kaput.

„Olyan közvetlenül integrálódnak mindennapjainkba, meglévő ruháinkba, hogy senki nem tudja: viselhető technológiát hordunk. És mi magunk sem fogjuk érezni” – prognosztizál Yang.

A piac kibontakozásával luxusmárkák is elkezdik értékesíteni saját Apple Watch változatukat.

Yang kiemelte az általuk támogatott, „intelligens” edzőruhákat készítő Athost. A ruhákba izomcsoportokat, a szívet és a levegővételt monitorozó kütyüket ágyaznak. Az Athos jó példa a viselhető cuccok észrevétlen integrálására.

„Elvégzed a napi rutinedzést, és közben nem foglalkozol vele, mit hordasz, vagy mit csinálsz. Nem érzed, hogy lenne rajtad bármilyen hardver. Utána viszont rendelkezésedre áll az összes adat: hogyan sikerült az edzés, hol van izomlázad stb. A fogyasztó szemében nem a hardver, hanem hasznosság teszi őket értékessé ezeket a technológiákat” – magyarázza Yang.

A piac ugyan fiatal, de máris túlzsúfolt. Az Athos csak az egyik előremutató startup. A Hexoskin, a WiseWear és az Omsignal szintén izgalmas termékeket készít.

Legintelligensebb viselhető tech? A tetkók.

„A tetováló piac az egyetlen nagy piaci szegmens, amellyel szinte senki nem foglalkozik tech-szempontból. Hatalmas potenciál rejlik benne. Az áttörés csak idő kérdése” – vetíti előre a jövőt Yang.
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés