Katasztrófahelyszínre szalad a robot

2015. december 21. 13:30
Katasztrófa sújtotta terepen történő keresés-mentés a robotika egyik ígéretes alkalmazási területe. Amerikai kutatók kétlábú robotok algoritmusát írják át úgy, hogy lényegében futva tegyenek mindent.

A michigani Ann Arborban járórobotok vezérlőalgoritmusát forradalmasítják. Jessy Grizzle, a Michigan Egyetem kutatója el akarja érni, hogy kétlábú robotok át tudjanak lépni akadályokon, hatékonyan mozogjanak egyenetlen terepen, és persze ne bukjanak közben orra. A járáshoz kapcsolódó különféle feladatokat a lehető leggyorsabban kell kivitelezniük.

Nehéz terepen való problémamentes gyors mozgáshoz kifinomult egyensúlyérzék szükséges, amit úgy kell kialakítani, hogy ne függjön túlzottan a talajra vonatkozó mérésektől. Grizzle célja a robot álló helyzetét, mozgását és akadályelkerülését irányító algoritmus radikális átírása. Az egyensúlyra vonatkozó matematikai terveken is dolgozik, amelyek reménye szerint gyorsan és sok robotra alkalmazhatók.

A Georgia Technológiai Intézet kutatói tavaly nyáron alkalmazták Grizzle módszerét. Az eredmény: járórobotjuk tízszer hatékonyabban mozgott elődeinél.

A technológia veszélyes környezetekben kivitelezendő keresési-mentési feladatoknál lehet különösen hasznos.
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés