Twitter botok hozzák ki belőlünk a politikai aktivistát

2015. december 25. 17:37
A Microsoft által nemrég publikált tanulmány a Twitter-botok felhasználókra gyakorolt hatását vizsgálta, hogy hogyan hozza ki belőlük a politikai aktivistát. Konklúzió: az eleve érdeklődőket cselekvésre ösztönzik.

Latin-amerikai politikusok Twitter-használatát tanulmányozták. Egyik példájuk Enrique Peña Nieto mexikói elnök és környezete volt – (részben) Twitter-botjaikkal érték el, hogy egy diákcsoport 2014-es eltűnését követően még nagyobb legyen a közfelháborodás.

A Nyugat-Virginiai, a Kaliforniai (Santa Barbara) Egyetem és a Microsoft kutatói felvetették, hogy a botokat esetleg társadalmi problémák kezeléséhez lehetne használni. Többfélét fejlesztettek, amelyek a „korrupció” és „büntetlenség” kifejezést használó usereknek tweeteltek különböző üzeneteket. Változatos szövegekkel próbálták cselekvésre ösztönözni őket, illetve, hogy szervezzenek önkéntes csoportokat.

A címzettek 45 százaléka válaszolt, a közvetlen részvételre való felkérésre viszont 81!
A kutatók megállapították, hogy a userek inkább reagálnak, ha a bot botként viselkedik, és nem próbálja utánozni az embert.

A tanulmány mellett létrehoztak egy Botivist nevű rendszert, amelyet klímavédelmi, mexikói munkajogi és más aktivisták használnak.
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés