Rosszkedvünk telével búcsúztatjuk az óévet

2015. december 28. 8:39
Ismét elmaradt a fehér karácsony, ködbe öltözött az ország és nemcsak a közlekedést, de az ünnep hangulatát is elvette a nyálkás idő. Ha lehet hinni a digitális időjósoknak, akkor pokoli hideggel és havazással támad az új esztendő. A Dolgok Internete a jövőt hozza el, de ha minden okos lesz, az időjárást miért tudjuk még ma is csak néhány napra megjósolni?

Nyári tapasztalat, hogy tanácstalanul nézik az eget a balatoni nyaralók a megbolondult időjárás miatt a tó partján. Eső után kánikula, majd hirtelen őszbe fordult a természet, nincs már átmenet, mintha eltűntek volna az évszakok.  Folyamatosan érvényes volt  valamilyen színű riasztás az időjárás miatt, amiről mindenki tud beszélni (nemcsak az angolok), és ért is hozzá hazánkban. A meteorológusok szakmáját sokan lebecsülik, és gúnyosan a jósláshoz vagy az asztrológiához hasonlítják. Az időjárás ugyanis furcsa tudomány, érezhette ezt mindenki  nyáron a „magyar monszun” idején is. A kánikulát brutális zivatarok zavarták meg, a fülledt idő pedig kiszívott minden energiát az emberekből. Az állami OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) székházába be is csapott a mennykő. Csoda, hogy ezután mindenki szkeptikus ezzel a tudománnyal szemben? Olaszországban pedig a szállodatulajdonosok meteo-terrorizmussal vádolták az időjós honlapokat az elmaradt vendégsereg miatt.
 
 
Könnyű tehát a meteorológusokat csupán időjósoknak tekinteni, pedig számos egzakt eljárást alkalmaznak, amivel meg lehet határozni az időjárás majdani viselkedését. Néhány kulcsszó és fogalom talán segít, mennyire nehéz is a munkájuk. A hosszútávú előrejelzések alapvetően, a „holnap egyenlő a mával” elv alapján születnek, vagyis ha ma éppen jó idő van, holnap is az lesz talán. Ha a frontokat is beszámítjuk, akkor akár a sebesség, a magas és alacsony légnyomású helyek becserkészése alapján is találhatunk csapadékos és felhős területeket, ez a tendenciaanalízis. Marad egy nagy adag információ hátra, amit begyűjthetünk az okos szenzorokkal, ez az amit ma éghajlattannak neveznek, de régen ez a népi időjárás-előrejelzés vagy bölcsesség néven futott. A parasztember kiment a kukoricásba és már a szél ízéből meg tudta mondani eső, orkán vagy aszály lesz. Ha ez sem működik, akkor jön az Excel táblázatos megoldás, vagyis a statisztikai analízis. Manapság amúgy is a numerikus időjárás-előrejelzés divatos, amikor is, számítógépek segítségével, nagy számú időjárási elem változóként való felhasználásával próbálnak légköri modelleket gyártani a szakemberek, több–kevesebb sikerrel.
 
 
Zavarban vagyunk, mert megszoktuk, hogy régen az „átkosban” csak egy meteorológia volt, az OMSZ előrejelzései. Ma is létezik ez a szervezet, van itt minden: hatalmas adatbázis,  aktuális időjárási helyzet és a szokásos infók egy hétre előre, illetve tíz napos valószínűségi becslés. Előnye az, hogy ha végigbogarásszuk az oldalt, hamarosan amatőr meteósok lehetünk, ahogy a kicsit patinás webes dizájn mentén kikaparásszuk, milyen is lesz az idő Balatonalmádiban holnap délután. Az OMSZ trónfosztása után viszont több cég is jelentkezett, hogy időjárásügyben igazságot tegyen.
 
 
A legismertebb az Időkép szolgáltatása, itt 21 és 30 napos előrejelzéseket találunk, hő, radar és széltérképet, valamint számos webkamerát. Az oldal 2004-ben indult, a nagy áttörést a C3 Alapítvány versenye és az Origo ösztöndíja adta az oldalnak. Ezután kezdődtek a professzionális fejlesztések: uv-index, automatikus mérőállomások. 2007-től indult az egy napos előrejelzés, a hivatalos mérések mellett saját észlelőtábort is toboroztak. Erdélyben és Szlovákiában is terjeszkedtek, 2008-tól a Mediterráneumot és Kelet-Közép-Európát is lefedték az Időkép Európa szolgáltatással. Ekkor indult mérőhálózatuk, de használnak saját fejlesztésű mesterséges intelligencia-programot is. 2010-től tértek át a numerikus előrejelzésekről a tendencia alapúra. Az Időkép rendelkezik saját meteorológiai lokátorral, csapadékradarokkal, már egész Magyarországon követhetik a csapadéktömbök mozgását, ehhez kapcsolódik a villámdetektor-rendszerük is.
 

Köpönyeg 2006-ban, az amatőr időjósok és vitorlázók fórumaként indult. 2007-ben debütált 15 napos időjárás-előrejelzésük és a Világjáró szolgáltatás, itt a világ nagyvárosairól kaphatunk meteós információkat, több, mint 230 országból. A legújabb trendeknek megfelelően már 3 és 15 napos előrejelzéseket kaphatunk. A Köpönyeg kicsit pontosabb, a rövid távú előrejelzéseket grafikonokkal is ábrázolja, de a legtöbb esetben az OMSZ adatbázisaira támaszkodik. 2009-től már az ÁNTSZ-el együttműködve a magyarországi pollenjelentés is a portfóliójukba került. Találhatunk náluk orvosmeteorológiát is, de a fesztiválokhoz és turisztikai rendezvényekhez kapcsolódó előrejelzések is. A 15 perces frissítés is szerepel a kínálatban az egyszeri felhasználók számára. Ez év augusztusától a Köpönyeg a VS.hu portfólióját erősíti.
 
 
A fenti magyar meteós oldalak mind rendelkeznek a kornak megfelelően okostelefonos applikációval.  A legtöbb mobilon ma gyárilag ott figyel az AccuWeather ingyenes verziója. De minden operációs rendszerre tölthetünk le fizetős vagy ingyenes időjárás-alkalmazást, szinte hetente jönnek ki újabbak. A profik több adatbázist használnak, ilyen a Climendo, ez 6 órás bontásban jósolja meg az időjárást, de fizetős. A Weather Channel régi motoros, de a legtöbb androidos felhasználó megelégszik a Google Now szolgáltatásával. Trendi a Yahoo! Weather is még, ez tekinthető az időjárás-előrejelzők igáslovának is egyszerű és ingyenes. Mivel mindenki előbb vagy utóbb a saját kárán tanul célszerű, ha két–három alkalmazást is használunk külföldi kirándulások alkalmával. Az idő itt ellenünk dolgozik eleve már, hiszen egy nagyobb utat hónapokkal előre meg kell terveznünk, a 30 napos időjárás előrejelzések pedig elég megbízhatatlanok. Ha viszont már nyaralunk, a 3 és 7 napos előrejelzésekkel tudjuk meg szervezni, hogy kirándulni vagy fürdeni megyünk holnap. Az ökölszabály itt is érvényes, hogy minél messzebbre nézünk előre, annál kisebb a beválási valószínűsége az előrejelzésnek. Annyit viszont elértek az időjósok a digitális szenzoros hálózatukkal, hogy ma az egy hetes előrejelzés körülbelül olyan pontos, mint régen az egy napos volt. Tehát, ha ma azt olvassuk, hogy kutya hideg lesz szilveszterkor és lefagy a fülünk a szabad ég alatt, akkor már érdemes felkészülni rosszkedvünk telére, de legalább ez a nyálkás ködös idő elköszön tőlünk búcsúztatva az óévet.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés