Választási eredményeket jelez előre egy algoritmus

2015. december 29. 11:40
Egy ausztrál algoritmus képviselőhelyekre bontva 96 százalékos pontossággal mondta meg, kik nyerik a tavalyi queenslandi szövetségi választásokat. Más területeken szintén hasznosítható.

Xue Li, a Queensland Egyetem (Brisbane, Ausztrália) kutatója választási eredményeket nagyon pontosan előrejelző algoritmust fejlesztett. Többször tesztelte már, a tavaly januári queenslandi választásokon például a képviselőhelyek 96 százalékát és egyben a Munkáspárt meglepő győzelmét is eltalálta.

A keresőmotorként működő algoritmus a közösségi médiában, különféle témakörökben és nyelveken kutakodik vélemények után. Legközelebb a 2016-os szövetségi választásoknál fogja ezt tenni, parlamenti helyekre bontva végez majd előrejelzéseket.

Az egyetem saját működését is vizsgálja az algoritmussal, például, hogy diákjai miért részesítik előnyben más felsőoktatási intézményekkel szemben, mik a hallgatók prioritásai stb. Li szerint sok területen hasznosítható.

„A bigdata-alkalmazások komoly hatással lesznek a jövőre. Nagy változásokat hozó technológiáról van szó. Ez az első alkalom, amikor ilyen technológiákkal fontos emberi problémákat kezelünk. A big data úgy segít megoldást találni rájuk, hogy nem tudja, mi mit nem tudunk” – magyarázza Li.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szuper!

Hamarosan szavazni sem kell, a Big Data alkalmazások megmondják úgyis a frankót.
Nyomnak még egy entert és megvan az új miniszterelnök is.
Ez a Big Data jó amúgy WC papír helyett is?
Vagy ez nem a kiterjesztett valóság?
Mert attól még a seggünk csokis marad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés