Arcfelismerő szoftvert mindenkinek!

2015. december 30. 17:00
Az arcfelismerést egyelőre inkább csak laborokban, kutatóműhelyekben használják. Hamarosan viszont okostelefonunkra kerülnek az érzelmeinkben, arckifejezésünkben olvasó alkalmazások.

Az arcfelismerő szoftverek mai tudománya egyszerű fényképek egymáshoz rendeléséből áll. Komolyabb munkára egyelőre nem képesek, mert túl sok számítást kell végezniük hozzá.

A Carnegie Mellon Egyetem (CMU) Emberi Érzékelés Laboratóriumának kutatói februárban más kutatók számára is elérhetővé teszik fejlett arckép-elemző szoftverüket, az IntraFace-t. Ez a szoftver már elég gyors és hatékony ahhoz, hogy az appot okostelefonra lehessen telepíteni, ami komoly eredményekhez vezethet az arckifejezés-elemzés automatizálásában.

Demókból megtudhatjuk, hogy az IntraFace hogyan azonosít arcjegyeket, érzelmeket. A Duke Egyetemen orvosi kutatásokra használják, autizmusra utaló arckifejezéseket tanulmányoznak vele. Egy másik potenciális alkalmazás a sofőr megfigyelése vezetés közben. Az app megmondja, mikor szórakozott, mikor kevésbé koncentrált. Vállalatok megállapíthatják, hogyan reagálnak termékeikre a fogyasztók – „csak” olvasni kell az arcukban.

Fernando De la Torre, CMU-professzor és kollégái az IntraFace-t gépitanulás-módszerekkel gyakoroltatták arcjegyek követésére, majd az általános ismereteket személyekre alkalmazó algoritmust fejlesztettek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés