Ember-gép rendszerek mesterséges intelligencia helyett

2016. január 6. 14:32
Felejtsük el a mesterséges intelligenciát. A világ legbonyolultabb problémáinak megoldási kulcsa az ember-gép együttműködés, az „emberi számítások.”

Minél hatékonyabbak ezek az ember és a gép „erősségeit” kihasználó elosztott rendszerek, annál kevésbé szükségesek a kizárólag mesterségesintelligencia-megoldások – elmélkedik a Science januári szerkesztői előszavában Pietro Michelucci, a Human Computation Intézet igazgatója és Janis Dickinson, a Cornell Egyetem kutatója.

Az általuk elképzelt rendszer technikai keretet biztosítana ötletek megosztásához, elemzéséhez és hasznosításához. A cél problémák online térbeli megértése, potenciális megoldások számítógépes kiértékelése, és valódi élethelyzetekre történő alkalmazásuk. A számítógép adatok gyors áttekintésével és elemzésével, az ember új ötletek egyedi megfogalmazásával, más elképzelésekkel való nem triviális összetársításával erősítené az együttműködést.

Michelucci és Dickinson modellje valóságos forgatókönyvek szimulálásában segítene. Wikipédia-szerű rendszerben gondolkoznak: algoritmusokkal párhuzamosan dolgozó többmillió személy járulhatna hozzá a munkához, a folyamatos visszacsatolásokkal az eredmények állandóan ki- és átértékelhetők. Szerintük a jelenlegi technikai infrastruktúra mellett már megvalósíthatók ezek a rendszerek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés