Az időjárás-előrejelzés új korszakát hozza el a dolgok internete

2016. január 7. 14:30
A dolgok internete, az Internet of Things (IoT) fejlődésével és elterjedésével az időjárás-rendszerek úton lévő autóktól gyűjtenek információkat és továbbítanak vezeték nélkül adatokat az útviszonyokról.

Az IoT érzékelők hőmérsékletet, nyomást, páratartalmat, fényt és mozgást monitoroznak. Például a mezőgazdaságot figyelő távoli állomások légköri és talajviszonyok mérésével gyűjtött, állami és privát időjárási forrásokkal összekombinált adataiból óránkénti előrejelzés készíthető.

A meteorológusok az érzékelők adatai mellett megbízható metaadatokat is szeretnének, hogy tudják, melyik mérőeszközzel, milyen pontosan gyűjtötték az információt.

A járműszenzorok életet is menthetnek, ha adataik alapján pontosabb az információ, és tornádó stb. esetén figyelmeztetőrendszer értesíti a vezetőt. Az Egyesült Államok Szövetségi Autópálya Igazgatósága szerint évente 6 ezer személy hal meg és 445 ezer szenved sérüléseket időjáráshoz kapcsolódó karambolok miatt.

Városi környezetek, tavak, folyók, áramlatok és más feltételek mind befolyásolják a mikroklímákat. Az előrejelzések egyelőre nem használják rendszeresen a mobiltelefonnal vagy autóval gyűjtött adatokat, a dolgok internetével viszont változik a helyzet. A következő években az ezeket a forrásokat hasznosító módszerek, technikák fejlesztése várható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés