Tudja a gép, hogy mit érzünk

2016. január 7. 12:00
Az érzelmi számítások az informatika egyik legizgalmasabb, az ember-gép interakció és a mesterséges intelligencia jövője miatt is kulcsfontosságú területe. Az oktatásban, depresszió kezelésében és orvosi diagnózisok felállításában egyaránt fontos szerepet játszhat.

Andrew Moore, a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) Számítástudományi Iskolájának igazgatója szerint az MI egyre jobb érzelmek olvasásában.

A számítógépes rendszerek sokkal hasznosabbak, ha képesek megérteni, hogy milyen érzelmi állapotban van kommunikációs partnerük. Justine Casselle, a CMU kutatója a tanulás szempontjából vizsgálja gyerekek számítógéppel folytatott történő interakcióit. Másik gyerek szimulációját használva kiderült: sokkal jobb tanulmányi eredményeket érnek el, ha a szimulált gyerek élethűen reagál érzelmi állapotukra.

Jeff Cohn, a Pittsburgh Egyetem kutatója arckifejezések alapján próbálja megállapítani depresszióban szenvedő betegek reakcióit a kezelésre. A nagyfelbontású kamerák elegendő bőrmozgást fedeznek fel ahhoz, hogy megállapítsák, mikor melyik arcizmot használjuk. A rendszer arctevékenység kódoló programmal térképezi fel az érzelmi állapotokhoz kapcsolódó szándékos és tudatalatti tevékenységeket.

Louis-Philippe Morency, CMU-kutató bemutatta, hogy hagyományos robotokkal összehasonlítva, az érzelmeket „értők” hogyan érnek el jobb eredményeket pontos diagnózishoz nélkülözhetetlen információk megszerzésében.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés