15 éves a Wikipédia

2016. január 16. 12:13
Pavithra Mohan
Fast Company
A mindenki által szabadon szerkeszthető enciklopédia 15 évvel ezelőtt indult, mára kötelező online tudásbázissá változott. Jelenleg már 250 nyelven érhető el a 35 milliónyi szócikk, minimum 100 millió ember használja nap, mint nap a mindenki lexikonát.

 
Állítólag, ha nem lenne Wikipédia az emberiség legalább 28 százaléka lenne tudásban szegényebb, hála a világon lévő 80.000 szerkesztőnek, akik önkéntesen bővítik az online lexikon „lapjait”. A szabad tudás sokat ér, hiszen ami nincs fenn a Wikipédián sokak szerint nem is létezik valójában. Ugyan kezdetben sokan kritizálták a közösségi tudástárat, hogy felületes és az információk nem pontosak rajta, viszont a közös szerkesztés pont az ellenkezőjéről tanúskodik. Igaz kellett egy kis idő mire kiforrott a maga az online megosztható tudás, illetve hogyan is kell szerkeszteni egy ilyen online lexikont.
 
 

A magyar változat csak 2003 júliusában indult, 380.000 magyar szócikket találhatunk meg már rajta, ezzel a 23. helyen áll hazánk. A magyar szerkesztők egy jubileumi wikitalálkozót is szerveztek a nagy évfordulóra. 
 
Mire kerestek a legtöbben az elmúlt 15 évben?
 
 1. George W. Bush
 2. List of WWE personnel
 3. United States
 4. Wikipedia
 5. Michael Jackson
 6. Jesus
 7. Catholic Church
 8. List of programs broadcast by ABS-CBN
 9. Barack Obama
 10. Adolf Hitler
 11. Britney Spears
 12. World War II
 13. Deaths in 2013
 14. The Beatles
 15. India
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk úgy, hogy másodlagosak: ami papír alapon föllelhető, azt úgy kell lehivatkozni. Viszont van, ami tényleg nem lelhető föl papír alapon, az idézhető közvetlenül a netről.

Meg az sem kifogásolható, ha valaki először egy forrás digitális változatában találja meg a keresett infót, és csak utólag keresi ki célzottan a lehivatkozott könyvet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés