Robot segít az atomerőmű lebontásában

2016. január 19. 9:08
Loren Grush
The Verge
A Toshiba speciális robottal segíti a fukusimai reaktor még mindig sugárzó részeinek feltérképezését és bontását.
 

A 2011-es földrengés rongálta meg a Fukushima Dai-Ichi atomerőművet, 10 kilométeres körben mindent radioaktív sugárzás ért. A reaktort a Toshiba építette, most ők segítenek a bontásban és a radioaktív hulladékok biztonságos eltávolításában egy speciális kétkarú robottal, ami a fűtőelemek kiszerelését tudja elvégezni. Összesen 556 darabot kell majd, hogy kiemeljen és elszállítson a 3-as reaktorból, ez a legfontosabb feladat jelenleg, ezt 2017-ben kezdik el. 

Ember nem végezheti el a radioaktív sugárzás miatt ezt, csak robotra lehet bízni az ilyen feladatot. Távirányítható a gép, robusztus kiépítésű, több kamerával is rendelkezik, hogy a törmelékeket is el tudja távolítani az útjából, de a karjaival a fűtőelemeket is biztonságosan ki tudja szerelni: az egyikkel megfogja a másikkal kihúzza a rudakat és biztonságba is helyezi utána őket.

A feladat nagy precizitást és figyelmet igényel, a robot eddig sikeresen ment át a teszteken. Maga a teljes rekonstrukció előzetes számítások alapján 30–40 évet vesz majd igénybe. Ez volt a második legnagyobb nukleáris katasztrófa Csernobil után. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés