Függőleges mezőgazdálkodás

2016. január 22. 13:20
Megoldaná a nagyvárosok élelmiszerellátását, ha magában a városban, például felhőkarcolókban folyna a mezőgazdasági termelés.

2050-ben a világ lakosságának 80 százaléka városokban, városi agglomerációban fog élni. Élelmezésükre a függőleges mezőgazdálkodás (vertical farming) lehet az egyik megoldás.

A mezőgazdasági termelés egy részének vidékről városokba költözésével a mezőgazdaságot a fogyasztók „közelébe viszik”, és nagyvárosi környezetben termesztenek például káposztát. A jövőbeli farmok egy részének hagyományos vidéki közeg helyett felhőkarcolók adnak otthont. Mindegyik emeleten mást termesztenek, és szintenként van saját vízellátó és tápanyag-ellenőrző rendszer.

Az elképzelés ugyan utópisztikusnak tűnik, de jó ideje kísérleteznek már vele, az elméleti alapokat az 1920-as években rakták le.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért érdekelne, mikorra térül meg káposztából a beruházási költség.

Gazdatuntetes is hianyzik a taxisbalhe melle?

Sokkal nagyobb lenne az energiaigénye, és a rövidebb szállítási lánc ennyit nem hozna vissza. Ha megújulókban gondolkodnak, akkor egyből bukta, a napenergia ekkora népsűrűség mellett nem tudná fedezni az igényeket.
Viszont egy nagyváros sokkal inkább önellátó lehetne, a szennyvizet rögtön helyben lehetne használni trágyázásra.

Semmi gond, az olaszoknál ötemeletes urna-felhőkarcolókat is láttam.

Az importot kéne ezzel kiküszöbölni.

A vertikális növénytermesztés nem hülyeség, de nem így lett ez elsőre kitalálva. A GMO- t tessék elfelejteni, arról szó se lehet.

http://youtu.be/jJ_XSxV1cqs
http://youtu.be/rd-zxzeZkqM
http://youtu.be/AXuJBr5COHc

Akkor fogalmazzunk úgy, hogy nem szeretnék olyan világban élni, ahol egy ilyen építmény gazdaságosan megtérülne.

Nézzd meg az előző kommentemnél a videókat. A vertikális termelést pont a nagyon szegények találták ki az elsőkörben, mert nem volt földjük, hogy a saját kajákulat megtermeljék.

Ezért fontos, hogy odafigyelünk egy nemzeti kincsre, ami a biótiszta maggyűjtemény.

A videó nagyon félrevezető volt. Az eredeti vertikális termelés napfényre épült. A helykihasználás volt a téma és ezt vittèk vakvágányra. Vertikálisan lehet hagyományos szántóföldön is termelni. Pl ha leszúrsz néhány karót a krumpligöldön és futó babot vetsz el a tövébe. A bab ugyanis vertikális növèny. Ezzel megdupláztad a terület kihasználtságát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés