NAMM 2016: Zoom ARQ Aero RythmTrak

2016. január 24. 15:22
Ez a hangszer nem az új X-aktákhoz készült díszletnek az idegeneknek, hanem élő előadások lebonyolítására humanoidoknak.

A Zoom ARQ Aero RythmTrak volt az egyik nagy meglepetés a NAMM 2016 kiállításon a Aerodrums VR dobos megoldása mellett. Nemcsak azért, mert a formáját tekintve egy X-aktás idegen agyelszívós részben is szerepelhetne, amivel a kis szürkék vallatják Scully-t és Muldert, hanem a megoldás amit megvalósít már évek óta hiányzott a zenei világból. Egy olyan cucc, amibe mindent beletoltak, amit ma egy okostelefonba vagy táblagépbe is lehet, ha zenélni szeretnénk vele. Úgy tűnik megérkezett a jövő hangszere.Gyakorlatilag egy mindenes hangszert kapunk, a Zoom ARQ, dobgép, szekvenszer, szintetizátor, looper, és MIDI kontroller is egyben, sőt a beépített (az okostelefonokból lopott) gyorsulásmérőjét is ki tudja használni zenélésre. Egy base station nevezető alap modulból és egy hordozható gyűrűből áll (ring kontroller), ezek egymással Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálnak élő előadás során.

A base station tartalmazza a dobmintákat és a szintetizátor hangbankját, de ezt a saját gyűjteményünkkel is tudjuk növelni SD kártyával bővítve. Maga a ring kontroller lenne a hangszer, billentyűk helyett ezen tudjuk a megfelelő pad részeket megérintve elindítani a loopokat, megszólaltatni dobgroove-okat és szinti arpeggio-kat és dallamokat.
 Az ARQ szekvenszere fénnyel is mutatja az aktuális ritmus és és loop mintázatát, 5 mintát futtathatunk és programozhatunk, de 33 különböző részből is állhat egy számunk, ezeket egyszerre is le tudja szinkronizálva játszani.A legérdekesebb része az ARQ-nak a ring kontroller, a gyorsulásmérőt három módozatban használhatjuk ki benne, megváltoztathatjuk a hangmagasságot, effektusokat indíthatunk vele, a tempot szabályozhatjuk vagy szinkronizálhatunk vele MIDI eszközöket is, attól függően hogyan mozgatjuk vagy forgatjuk, ezt be lehet programozni előre.


A Zoom ARQ Aero RythmTrak áprilistól lesz elérhető kereskedelmi forgalomba, 599 dollár (annyi, mint egy Oculus Rift), ha iPad-ünk van, akkor a Patterning nevezetű (kör)szekvenszer is jár majd hozzá, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés