Robot-parasztok a mezőgazdaságban

2016. január 28. 12:05

Leanna Garfield
Tech Insider
Kibermezőgazdaságban rejlik a jövő, a japán Spread nevezetű cég a salátáit már kizárólag robotokkal termeszti.„A japán salátaipar egyre több megrendeléssel kell, hogy megbirkózzon, a Spread nevezetű cég a most teszteli a robotos farmját, mert a jövőben nem bírnák másképpen a megrendeléseket. Ez lesz az első olyan mezőgazdasági létesítmény a szigetországban, amit kizárólag robotok fognak majd működtetni. A Vegetable Factory névre keresztelt létesítményben napi 30.000 salátafejet fognak »leszüretelni« a robot-parasztok.

Mielőtt antropomorf robotokra gondolnánk az olvasókat el kell keseríteni, ide direkte célrobotokat terveztek. Ők ültetik egy gyártósoron (ezért is ZöldségGyár a neve) a salátákat, öntözik és gyomlálják őket, a felesleges leveleket leszedik és a végén ők szüretelik le a fejes saláta termést is ezen a futószalagon. A lényeg az, hogy egy teljesen zárt rendszert hoztak létre, ami önellátó és nem szorul emberi beavatkozásra, sem segítségre.
 

A ZöldségGyár követi a manapság divatos vertikális mezőgazdasági trendet, amit Japánban már sikeresen művelnek. Kevés a hely, minden felületet ki kell használni, ha nem lehet vízszintesen, akkor függőleges termesztésre térnek át egyre többen, még a háztáji gazdálkodásokban is. A természetes fény helyett LED világítást használnak, ami teljesen utánozza a növények életritmusához és fejlődéséhez szükséges fény hullámhosszát és változását a növekedése során, így az évszakokat is kihagyhatják, folyamatosan 
»saláta-nyár van« nekik. 
 

Mivel teljesen zárt a rendszer, nem kell a károkozó parazitákkal és egyéb növénybetegségekkel sem törődniük, a saláták egészségesek lesznek és majdnem tökéletesek. A ZöldségGyár 2017 elején lesz teljesen kész, a mostani változata csak 21.000 fejet termel naponta és még emberi erőforrás segítségére is szorul. Viszont a teljes robotosítás után a költségek 50%-át és az energia 30%-át is meg fogják takarítani, nem beszélve arról a vízhasználat 98%-át vissza tudják majd forgatni a ZöldségGyárban a robotparasztok segítségével.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés