Milliók látását adhatja vissza a bionikus szem

2016. február 1. 11:15
A Phoenix99 implant az eddig legfejlettebb látóideg stimuláns technológiával rendelkezik, de szemüveggel együtt működik csak.
Ausztrál tudósok és mérnökök elkezdték az új bionikus szem emberkísérleteit a Phoenix99 új, implantálható változatával. Az University of New South Whales kutatói olyan műszemet fejlesztettek ki, ami a látóidegre csatlakozik és ezt stimulálja, így a legtöbb esetben a látáskárosultaknak vissza lehet vele adni a látásukat is ezzel a módszerrel a látás elvesztésének korai szakaszában.
 

1997 óta folytak kísérletek már bionikus szemmel, a mostani bionikus szemhez tartozó chip-et 6 hónap munkájával fejlesztették ki és külön operációs rendszert is kellett írni hozzá. A következő 2 évben 12 ember viseli és tesztelik és finomítják a visszajelzéseik alapján a rendszert. 2020-ban szeretnék kereskedelmi forgalomba hozni a Phoenix99-et, ha sikeresek lesznek a kísérletek. Ha minden működik kb. 2.000.000 ember látását tudják ezzel a bionikus megoldással visszaadni. Maga a műtét 2–3 órás beavatkozást igényel csupán és kicsi a kockázata. Egy kis egységet is a fülük mögé operálnak, ez stimulálja az idegeket és a tápforrása is a bionikus szemnek.
 

A technológia maga még nem tökéletes, de a videóból is látszik, hogy a páciens érzékeli az irányokat,  tárgyak közelségét, merről és honnan mozognak körülötte, hol helyezkednek el a tárgyak. A Phoneix99 működéséhez egy szemüveget is viselni kell, ez finomítja a látást az implant működése közben. Maga a projekt eddig 1 millió dolláros támogatást kapot, de a kereskedelmi forgalomba hozáshoz még 7 millió szükséges. Ezen a címen lehet adakozni a Phoenix99 projekthez.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Régen egy darab fa volt a művégtag. Ma pedig...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés