Az idősek elfogadják a robotsegítőket, de félnek a robotmesterektől

2016. február 10. 14:00
Egy idős személyekkel végzett amerikai felmérésből kiderült, hogy a segítő vagy szórakoztató robotokat valószínűleg elfogadják, a túl autonóm gépektől viszont tartanak.

A Pennsylvania Állami Egyetem (PSU) 45 65 és 95 év közötti személlyel végzett felmérést robotokról, ember-robot kapcsolatokról, a gépek pozitív és negatív hatásairól.

A felmérés tanulsága: segítőként és szórakoztatásukért felelős mindenesként valószínűleg elfogadják őket, azt viszont ellenzik, ha túl nagy kontrollt kapnak. Életük fizikai, információs és interakciós szempontjai szerint hasznosnak tartják a robotokat, az autonómabbra tervezett gépek viszont félelemmel töltik el őket.

A kutatók szerint a megkérdezett személyek kontrollhoz való viszonya hűen tükrözi, hogy a média hogyan befolyásolja a robotok megítélését.

A felmérést azért tartják fontosnak, mert az Egyesült Államok lakosságának elöregedésével nő a számítógépek és a robotok iránti igény: például az orvosi kezelésben és az ápolásban segíthetik ki az egészségügyi dolgozókat.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés