A drónok már az erdőben sem tévednek el

2016. február 11. 7:33
Pilóta nélküli repülők keresik már az elveszett turistákat az erdőkben Svájcban.

Svájci kutatók olyan drónokat fejlesztettek ki, melyek könnyedén navigálnak az erdőben is és fel tudnak így kutatni eltévedt turistákat. A kantonokban minden évben kb. 1000 turista téved el az erdőkben és a legtöbb esetben igen költséges emberi erőforrás segítségével felfedezni őket, hova kóboroltak el. A drónok viszont a hőkameráikkal könnyedén felfedezhetik a nyomaikat, lerövidítve a mentőakciót és meg is mentve a botor turisták életét sok esetben.

A sűrű erdő viszont eddig a drónok számára átláthatatlan akadály volt, de a neurális hálózat és a mesterséges intelligencia itt is közbelépett. Az erdei ösvényeket előzetesen kamerával felszerelt turistákkal feltérképezik, ezt megtanulja az MI, majd ezek alapján keresi fel az erdőt a tényleges mentőakció során, lerövidítve a keresést, hiszen egy-egy hivatalos ösvényről kóboroltak el a tájékozódásban béna turisták a legtöbb esetben. 
 
 
Maga a drón is az előzetes képek alapján ismeri az ösvényt, korrigálja a helyzetét is, ha közben információt kap a turisták GPS koordinátájáról ahhoz igazítja a keresést. Így emberi segítséget is tud hívni könnyen, ha vészhelyzetben találná meg az embereket. A keresés során amúgy is mindig egy operátorral kommunikál, hogy mindig a legfrissebb információk alapján keressen nyomokat az erdőben.
 
 
A tesztek során kiderül vannak tipikusan olyan helyek, ahol szeretnek az amatőrök elkóborolni, ezeket nyilván a drón rögtön a keresés elején ki tudja zárni már lerövidítve a drága felderítést, amit természetesen a balga turista fog a végén kifizetni. Mi jöhet még? Barlangi drónok és búvár változat?

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés