Kutyahatározó mesterséges intelligenciával

2016. február 12. 9:23

Tom Warren
The Verge
A Microsoft Fetch! egy fotóról felismeri a kutyákat, milyen fajtába tartoznak.

„Az ember legjobb barátja a legtöbb esetben nem pedigrés fajtiszta, hanem valamilyen keverék fajta korcs, ott figyel a génjeiben a kutyaszülők garmadája, azok faja és jellemzőik. A Microsoft garázsprojektje újabb mesterséges intelligenciás dobása a Fletch! most kutyahatározóként definiálja magát. A program sikerrel mutatkozott be az American Kennel Club’s Meet and Compete és a Westminster Kennel Club Dog Show eseményeken is. 

A Microsoft Project Oxford tehát újabb sikert könyvelhet el, állítólag készül a macskahatározó is, mert sokan szeretnék látni a cirmosuk milyen rokonsággal rendelkezett. A HowOld.net, a TwinsOrNot.net és a MyMoustache.net és a Mimicker Alarm után a redmondi cég egyik legnépszerűbb alkalmazása lett a Fletch!, 1 nap után már rekord mennyiségű letöltést ért el, igaz még csak iOS platformra jelent meg és iPhone-ra csupán.

Hogy működik? Csak egy képet kell feltölteni rá és ha szerencsénk van és nem egy brutális korcs a Blöki névre hallgató legjobb barátunk, akkor azonnal megkapjuk milyen nemes fajta örököse. Az objektumfelismerő algoritmust tesztelhetjük egy weboldalon is, ezen az oldalon érhetjük el, de kell a kutyánkról készült fotó is  hozzá (minél jobb minőségű és felbontású, így tehetjük a legjobban próbára az MI-t), a »Use your own photo« gombra klikkelve pedig indulhat a móka.
 
 
Az objektumazonosító rendszer kerreg és kattog, majd a beolvasott adatok alapján az MI megpróbálja kitalálni pontosan milyen fajta kutyáról is van szó a jelen esetben. Van amikor mellé lő és egy tacskót berni pásztornak ismer fel. De próbálkozzunk a feleségünk és a főnökünk képével is bátran milyen kutyaként élt előző életében, mert erre is alkalmas a Microsoft mesterséges intelligenciája. Az már csak hab a tortán, hogy a macskákat is kutyának vélelmezi. Ez pedig állati rasszizmus, mint tudjuk, amit büntetni kellene szigorúan.
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés