Már csak centimétereket téveszt a GPS

2016. február 15. 14:30
Kaliforniai kutatók új módszerével centiméter-pontosságot érnek el a globális helymeghatározó rendszerek, a GPS-ek.

A Riverside-i Kalifornia Egyetem (UCR) kutatói új módszert fejlesztettek globális helymeghatározó rendszerek (GPS) adatainak a korábbinál pontosabb feldolgozására. Technikájukkal a felhasználó mobil- és viselhető eszközei a feldolgozó-kapacitás növelése nélkül is képes centiméter-pontossággal belőni a helyszínt.

A megoldáshoz a GPS-vevő pozíciójának meghatározásához használt egyenleteket kellett újraformálni, amivel a centiméteres pontossághoz szükséges számítási tevékenységet is csökkentették. A GPS-méréseket belső navigációs rendszeren keresztül kombinálták egy szintén helymeghatározásra használt úgynevezett inerciális mérőegység (IMU) adataival.

A kombinált rendszerben a GPS által szolgáltatott adatok nagyon pontosak, míg az IMU adatai a folyamatosan nagy sávszélességre vonatkoznak.

„Kisteljesítményű processzorokkal ilyen szintű pontosságot elérni nemcsak a vezető nélküli járművekben és a precíziós mezőgazdaságban használt navigációs rendszerek fejlődéséhez járul hozzá, hanem más valósidejű alkalmazásokhoz is: áremelkedés nélkül javítja a mobiltelefonok és más személyes eszközök helyszolgáltatásainak a minőségét” – nyilatkozta Jay Farrell, az UCR tanára.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés