CYBATHLON: a bionikus olimpia

2016. február 16. 13:16
Digital Trends
A Paralimpia Játékok mellett már a bionikus segédeszközökkel rendelkező embereknek is rendeznek olimpiát 2016-ban.

Sokan nem tudják a világ lakosainak majdnem a 15%-a valamilyen módon fizikailag tartós sérüléssel él. A bionika tudománya manapság már robot művégtagokkal és egyéb mesterséges testrészekkel próbálja az eredeti funkciókat ellátni több kevesebb sikerrel. Olvashattunk az érző, az idegpályára csatlakozó robotvégtagokról és az egzoszkeletonról, ami járni segíti a kerekesszékbe kényszerül és lebénult embert. A tudomány megpróbál a legújabb megoldásaival a segítségükre sietni, láthatóan sikerrel, hogy újra teljes értékű életet éljenek.

A Cybathlon egy olyan sportesemény lesz, ahol a világ bionikus pótlásaival rendelkező és sportoló emberei találkozhatnak és versenyezhetnek különböző sportágakban egymással. Mellesleg a kutatók és tudósok is meg tudják így figyelni, mire képes egy-egy bionikus megoldás egy versenyhelyzetben, hogyan lehetne fejleszteni ezeket az eszközöket. Az ötlet Robert Riener-tól származik a Swiss Federal Institute of Technology, Zurich (ETH) svájci kutatójától.

A Cybathlon-on túl lehet terhelni a bionikus végtagokat a versenyen, így lehet tesztelni, hogy a hétköznapokban milyen problémák léphetnek velük kapcsolatban fel, illetve kiderülhet az is, mire nem számítottak a tervezésnél (az egzoszkeletonok pl. sokszor kényelmetlenek, mert az emberi anatómia tökéletes másolatai, közben az egyedi mozgásokat is kellene beléjük programozni, mert a gazdájuk nem a rendeltetésének megfelelően is használni szeretné a hétköznapjaiban).

Mint minden Olimpián itt is különböző sportágak vannak, de a bionika fajai szerint csoportosítva, tehát a BCI, a Brain Computer Interface alágat jelöli, ahol valamilyen agyi stimuláló bionika működik. Így kerülhetett be a versenyszámok közé a Functional Electrical Stimulation Bike Race is, ahol a lényeg az, hogy mennyire képes a lebénult izom kontrollálni a bionikus implanttal a kerékpárt magát.
 
 
A Powered Arm and Leg prosthesis Races  versenyben van lépcsőmászás, súlyemelés és még a finom motorikus mozdulatok kivitelezését is díjazzák.A Powered Exoskeleton and Powered Wheelchir Races az, ahol a bionikus testváz mérkőzik meg a kerekesszékes versenyzőkkel, itt a manőverezés és az egyes feladatok gyors és pontos kivitelezése a lényeg a bionikus protézisekkel.
 

A Cybathlonhoz kapcsolódik egy 2 napos konferencia is és kiállítás, ahol a bionika legújabb fejlesztéseit lehet megtekinteni, illetve előadásokon mutatják be mennyire fejleszthetőek a meglévő implantok, milyen új megoldások állnak már rendelkezésre. A rendezvényre április 30-ig lehet nevezni, maga a Cybathlon október 8-án kerül megrendezésre Zürichben, a Swiss Arena in Klotenben. Magyar versenyzőkről még nem tudni indulnak vagy sem.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés