A Facebook új térképe

2016. február 25. 9:00
A Facebook pontos népsűrűségi térképet készít a világ legszegényebb országainak. A térképpel növelni akarják az internetfelhasználók számát.

A Facebook soha nem látott részletes térképet készít a világ legszegényebb országainak népsűrűségi mintázatairól. A cég az internet-hozzáférést arra a 4 milliárd emberre is ki akarja terjeszteni, akik nincsenek online. Az új térkép része ennek a tervnek.

Zuckerbergék szerint a jó ügy érdekében más vállalatok és szervezetek is felhasználhatnák térképüket, ami ráadásul ingyenes is.

„A nagyfelbontású adatok hasznosak lehetnek az egészségügyi és higiéniai középületek helymeghatározásában, energia és szállítási hálózatok tervezésében, a forráskezelés és hozzáférés javításában, a humanitárius segítség megkönnyítésében” – nyilatkozta Robert Chen, a Columbia Egyetem kutatója.

A térkép négyzetes hálón mutatja meg a népsűrűséget. Egy négyzet mindössze 10 méter.

A Facebook emberi jelenlétre utaló műholdas képek „olvasására” betanított képfelismerő szoftverrel dolgozik. A szoftver „megmondja” mennyire sűrűn lakott az adott terület. A térképkészítéshez műholdas képek milliárdjai és többezer működő számítógép kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés