Donald Trump csevegőbotot fejlesztettek az MIT-n

2016. március 5. 9:15
Mike Murphy
Quartz
A Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsáról, Donald Trumpról készített csevegőbot kifejezetten szórakoztató, és a stílusa hasonlít is az eredetire.

Donald Trump utánzása népszerű sport lett az Egyesült Államokban. Sokan, köztük programok is próbálkoznak vele.

Az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laborjában (CSAIL) kutató Bradley Hayes például a Trump győzelmi szónoklatain elhangzott mondatokon alapuló ideghálót fejlesztett és tanított be az elnökjelölt-aspiráns beszédére. (Az ideghálók az emberi agy szerkezete alapján modellezett tanuló mesterségesintelligencia-rendszerek, amelyek idővel saját maguktól találnak információmintákat.)

Hayest egyrészt egy Shakespeare-en trenírozott idegháló, másrészt egy Trump általános iskolásokra emlékeztető beszédstílusát feszegető újságcikk inspirálta.

„Trump nyelvezete egyre inkább leegyszerűsödik, így arra gondoltam, hogy modellezési szempontból ő a legjobban kezelhető elnökjelölt-aspiráns” – magyarázza a kutató.

A Trump MI-t órák hosszat gyakoroltatták a valódi Trump beszédein. Véletlenszerűen választott betűket mondatkezdéshez, és a mondatokat betűről betűre dolgozta ki. Az MIT sajtóközleményben fejtette ki, hogy ha a bot M-et választ, valószínűleg A, majd K követi, és a betűzés addig tart, amíg kijön Trump kedvenc szövege: „Make America Great Again.”

Hayes Trump egyik kedvenc online közegére, a Twitterre alkalmazta az @DeepDrumpf nevű botot. Az elnevezés egy Trump örökségével kapcsolatos John Oliver szövegre utal. (John Oliver angol politikai kommentátor, tévéműsor-vezető, színész.)

A bot Trump szaggatott, staccato stílusú tweetjeihez meglepően hasonló üzeneteket generál. Mivel véletlenszerűen hozza létre őket egy komputer, értelemszerűen nem mindig tökéletesek, néha semmi értelmük sincs, máskor nagyon hiányosak a mondatok.

„Eléggé olyanok, mint maga a jelölt” – olvasható az MIT sajtóközleményében.
Hayes elmondta, hogy a többi jelöltaspiránsról is készíthet botokat, aztán hagyja őket egymással beszélgetni.

A következő választáson talán nem is lesz már szükség vitákra, elég, ha a botok a Twitteren eldiskurálnak egymással. Csomó időt takarítanánk meg vele.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés