Virtuális pénz központi bankoknak

2016. március 16. 15:00

Tom Simonite
MIT Technology Review
Londoni kutatók bitcoin-szerű digitális pénzt fejlesztettek a központi banknak.

„Hála a központi bank által ellenőrzött bitcoin-szerű új RSCoin rendszernek egyre életképesebb lehet a virtuális pénz. A rendszert a Bank of England megrendelésére fejlesztették a University College London (UCL) kutatói.

Az RSCoint titkosítás védi a csalásoktól, hamisításoktól. A hitelesített digitális pénzmozgásokat digitális főkönyvben jegyzik fel.

Az RSCoin azonban különbözik a bitcointól, mégpedig abban, hogy a központi bank átvizsgálja a titkosított főkönyvet. A bank a pénzkínálat szabályozásához is rendelkezne speciális titkosítási kulcsokkal, és kívülálló szervezetek kis csoportját választaná ki új tranzakciók kivitelezéséhez, amelyeket szintén bejegyeznének a központi főkönyvbe.

Sarah Meiklejohn, UCL-kutató szerint mivel az RSCoin központi tervezése lehetővé teszi nagyon nagyvolumenű pénzmozgások kezelését, meghatározó kereskedelmi bankok tölthetnék be ezt a szerepet.

Bhagwan Chowdhry, a Los Angelesi Kalifornia Egyetem kutatója úgy véli, hogy az RSCoin-típusú rendszerek fellendíthetik a kereskedelmet, és világviszonylatban is sokkal hozzáférhetőbbé tennék az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat.

A felhasználók többsége azért fogadná el hamar és élne vele, mert biztonságos és könnyen kezelhető. A virtuális pénz a központi bankoknak is tetszene, mert a főkönyv egészen pontos, aprólékos feljegyzéseket tartalmazna pénzügyi tevékenységekről.”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés