Hogyan hamisítsunk videót?

2016. március 21. 12:00
Greg Kumparak
TechCrunch
Amerikai és német kutatók videohamisító rendszert fejlesztenek. Például George W. Busht látjuk, de nem a saját szövegét, hanem egy másik személyét mondja. Még nem tökéletes, de idővel az lesz.

Régesrégen, egyetlen fénykép elég volt, hogy valamiről elhiggyük: valódi. Hoaxok mindig léteztek, így akkor is, de a tehetséges és idővel rendelkező hamisítók elenyésző kisebbségben voltak.

Aztán ránk köszöntött a Photoshop korszak. Szerkesztés és hamisítványok elég jól működtek ahhoz, hogy a „kamu” lett az alapbeállítás, és az összes kétes fotót hamisítványnak tételeztük mindaddig, amíg be nem bizonyosodott az ellenkezője.

A videóval nem tartunk még itt. Nem mintha nem létezne csomó kamuvideó, de a szerkesztés, vágás és az egész művelet sokkal több tehetséget és időt igényel, mint a fényképeknél. Igaz, ilyenkor is elnyögjük, hogy „kamu”, de ez a „kamu” sokkal nyugodtabb, bizonytalanabb „kamu.” A videohamisítványokról könnyebben elhisszük, hogy valódiak.

Talán nem sokáig.

A Stanford, a Max Planck Intézet és az Erlangen-Nürnberg Egyetem ugyanis fejleszt egy Face2Face nevű rendszert, amivel nagyon hiteles hamisítványokat készíthetünk. Semmi más nem kell hozzá, csak egy YouTube videó, valaki, mondjuk, George W. Bush beszél rajta. Szabvány RGB webkamerával vegyünk fel egy másik személyt, aki teljesen mást mond, és az érzelmi reakciói is mások. Tegyük be mindkét anyagot a Face2Face rendszerbe, és megkapjuk George W. Bush arcát, miközben a másik videón látott színészt halljuk. A rendszer fejlesztői még arra is gondoltak, hogyan kell kinéznie Bush szájának, hogy szinkronban legyen a szöveggel.

Az eredmény egyelőre nem pixelpontosságú, és gyengébb felbontásban is akadnak problémák, de már most döbbenetes és félelmetes.

Miért félelmetes? Mert videókról sem fogjuk elhinni, hogy valódiak. És például egy politikusról készült videó hoax sokkal hatásosabb, mint egy kamukép.

A technológiát egyelőre csak a fejlesztők birtokolják, és a pixelszintű pontosság sem könnyű feladat. Előbb-utóbb viszont az lesz.
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés