Robotforradalom

2016. március 24. 12:00

Peter Diamandis
SingularityHUB
Mit hozott eddig, és mit hoz a következő három évben a robotforradalom?

„Mesterséges intelligencia, érzékelő- és beavatkozó-technológiák konvergenciája és a mobiltelefon-forradalom következtében, a robotikai forradalom napjait éljük. A porszívó Roombatótól az emberszerű gépekig, a kvadrokopterektől az önvezérlő autókig, minden formában és alakban jönnek. Autonóm módban és rajként működnek, két lábon járnak, együtt úsznak a vízben, sőt, a levegőben is repülnek.

Ma unalmas, veszélyes vagy koszos emberi munkákat végeznek. Holnap olyanokat, amelyekben a pontosság alap. Képzeljük el, hogy műtétet vezetnek, vagy idős szüleinkre vigyáznak. A hálószobától a tanácsteremig életünk minden helyszínén megjelennek; döbbenetes társadalmi és kulturális hatásai lesznek a robotforradalomnak.

A 2012 és 2015 közötti öt legnagyobb áttörés: elkezdték az autókat robotizálni, könnyen hozzáférhetők a 3D játékszenzorok, okostelefonokon és porszívókon már elérhető az olcsó robotnavigáció (VSLAM), fordulóponthoz értek a drónokat vezérlő rendszerek, a GoPro kamerák feladatokat adnak drónoknak.

De mi lesz a közeljövőben?

Rodney Brooks csúcsszakértő szerint a következő öt jelenség határozza meg a robotika 2016 és 2018 közötti éveit: robotokba ágyazott szuperszámítógépekké válnak az okostelefon-modulok, megosztott tanulás a számítási felhőben, széles körben hozzáférhetők lesznek az együttműködő robotok, idegi úton irányítható beültetések, időseket fizikailag is segítő robotok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés