Mitől lesz emberibb a mesterséges intelligencia?

2016. április 6. 15:00
Az élethűbb ember-gép kommunikációhoz a gépnek is használnia, de legalább értenie kellene a „hú”, „khm” féle töltelékszavakat.

A beszélgetéseket meg- és kitöltő „hú”, „khm” és hasonló kifejezések ember és mesterséges intelligencia kommunikációjának kritikus pontjai Alan Black, a Carnegie Mellon Egyetem beszédszintézissel foglalkozó kutatója szerint, aki azon dolgozik, hogy a mesterségesen intelligens hangok élethűbbek legyenek, mint most.

A Siri és a Cortona ugyan tartalmaz valamit Black munkásságából, viszont mást sem tesznek, csak egyszerűen válaszolnak az emberi beszédre. A beszélgetés kulcsa a természetesség lenne, amihez a szünetek, nevetés, töltelékszavak és hasonlók is hozzátartoznak. Ezeket használva sokkal bizalmasabban viszonyulunk partnerünkhöz, a beszédszintézis-megoldások viszont egyelőre képtelenek rá.

Black beszélgetések közben felvett hangokkal kísérletezik. Mindig ugyanaz a válasz hangzik el, csak egy kicsit másként. Idővel az MI-rendszerek ezekből a különbségekből ismerhetik meg a beszélő véleményét, érzelmi és egyéb viszonyát az elhangzottakkal kapcsolatban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés