Nanorobotokat küldene az Alfa Centaurihoz Stephen Hawking

2016. április 13. 9:37
A világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking nanorobotokat küldene az Alfa Centauri csillagrendszerbe egy orosz milliárdossal, Jurij Milnerrel karöltve.

Okostelefon nagyságú robotokat küldene fel a világűrbe Stephen Hawking és Jurij Milner. A nanorobotok az Alfa Centauri csillagrendszerbe indulnának legalább 20 év múlva – tudósít a New York Times.

A tudós többek között a következőket mondta a fejlesztés bejelentésénél: „Mi teszi egyedivé az embert? Azt hiszem az tesz egyedivé minket, hogy meghaladjuk határainkat. Ma megtesszük a következő nagy ugrást a világegyetemben, hiszen emberek vagyunk és természetünknél fogva szárnyalunk.”

Százmillió dollárral indul a Breakthrough Starshot

Milner és Hawking Breakthrough Starshot néven, százmillió dollárból indítanak kutatási programot a cél elérésére. Ehhez először olyan nanobotokat kell kifejleszteni, amelyek a fény energiáját felhasználva a fénysebesség húsz százalékával képesek haladni. Ilyen sebességgel a nanobotok a Plútót három nap alatt hagynák el, legközelebbi szomszédunkhoz, az Alfa Centaurihoz pedig húsz év alatt érnének el – írja a Gizmodo.

A szomszédos csillagrendszerbe küldött eszköz egyik része a Starchip, amely tulajdonképpen egy minilabor kamerával, kommunikációs és navigációs felszereléssel, valamint fotonhajtóművel; a másik része pedig a Lightsail, egy egyméteres vitorla, ami mindössze párszáz atom széles és pár tucat gramm nehéz. Az orosz milliárdos terve ambiciózus, ezt ő is elismeri, ugyanakkor azt mondta: elérhető a ma ismert, vagy a hamarosan felfedezett technológiák segítségével.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában